Mávinform: csökkennek a késések a vasútvonalakon - ezzel az altató címmel számolt be a Szabolcs Online (Szon) egy napjainkban sajnos igen gyakori bűncselekménytípusról.

Több órája vesztegel egy motorvonat Nyírmihálydiban
"Egy másik vonalon reggel hat órakor a Debrecenből Fehérgyarmatra tartó vonat eddig ismeretlen okból a vasúti pályára került betonelemre futott, amelynek következtében a motorvonat üzemanyag tartálya megsérült, az üzemanyag szivárgott."
Tehát retkesék (Nyírmihálydi súlyosan deviánscigány-fertőzött település) ki akarták siklatni a vonatot, és rádobtak egy betonelemet a sínekre. A Szon és a Mávinform - MTI által tolmácsolt - olvasatában csak odakerült, mert a betontömbök csak úgy kerülni szoktak egyes helyekre maguktól, még véletlenül sem szabad az olvasónak sugallni, hogy a helyi korcsok állhatnak a háttérben.
A passzív cigóvédelem retorikai eszközeit is érdemes figyelni:
- A bűnelkövetés pontos helye mellékesen csak egy képaláírásból derül ki, nehogy Nyírmihálydi nevének hallatán “kapcsoljanak” az olvasók.
- Amíg a média előszeretettel operál hatásvadász címekkel, itt véletlenül sem "Betontömbbel akarták kisiklatni a vonatot" címet kapott a cikk, hanem a teljesen érdektelen "Csökkennek a késések a vasútvonalakon" címet. Tehát maga a bűncselekmény lényegtelen, csakis a késéssel foglalkozzon az olvasó - aminek hírértéke nincs önmagában.
- A cikkben található YouTube-videó címe "Meghibásodott mozdony Nyírmihálydinál" pont annyira igaz, mintha a Szon-firkász/MTI-hírhamisító/Mávinform-mellébeszélő egy hasonló betondarabbal oldalba vágva lebetegedne.
(Kuruc.info)