A magyar kormány a német megszállási emlékmű tegnapi felállításával eleget tett kötelességének, amellyel az alkotmányos rendnek, az egykori áldozatoknak és a ma élő magyaroknak tartozik – írta nyilatkozatában Orbán Viktor.
"Helyére emeltük azt a köztéri alkotást, amely arra hivatott, hogy kifejezze azt a fájdalmat és megpróbáltatást, amelyet szabadsága elvesztése miatt a magyar nemzet érzett és elszenvedett" – írta nyilatkozatában a kormányfő. "Mindannyiunkat arra emlékeztet, hogy hazánk függetlenségének elvesztése tragikus következményekkel járt. Sok százezer ember életét követelte, és további millióknak okozott tengernyi szenvedést" – tette hozzá.
Orbán a rövid nyilatkozatban azt is felidézte, hogy 1944. március 19-től 1991-ig hazánk területén folyamatosan állomásoztak megszálló csapatok. "A megszállás hosszú évtizedei alatt olyan szörnyű dolgok történtek Magyarországgal és a magyar állam polgáraival, amelyek függetlenségünk és nemzeti önrendelkezésünk megléte esetén sohasem következhettek volna be" – közölte.
Szerinte gyermekeinket és unokáinkat arra figyelmeztetjük, "hogy ha szabad, békés, boldog életet akarnak, ha a Magyarországon élő emberek közötti egyetértést kívánják, és ha az elődök által fölhalmozott értékek fennmaradását fontosnak tartják, mindenekelőtt Magyarország függetlenségét és önrendelkezését kell megvédeniük, megtartaniuk, és ha a szükség úgy hozza, visszaszerezniük".
"Legyen ez mindannyiunk számára egyszerre tanulság, intelem és parancsolat!" – zárta sorait Orbán.
(MTI)