Horovitz Tamást, a Debreceni Zsidó Hitközség elnökét választotta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) alelnökévé a testület vasárnapi közgyűlésén - közölte a szervezet az MTI-vel.
A Mazsihisz másik alelnökét, Kiss Henriettet a szervezet május 15-i tisztújító közgyűlésén választották meg. A vasárnapi szavazás második körében Horovitz Tamás 35, Tordai Péter, a Mazsihisz vezetőségének tagja, a Budai körzet elnöke 29 szavazatot kapott - olvasható a közleményben. A tájékoztatás szerint a közgyűlésen átadták a 2005-ben alapított "Magyarországi zsidókért" díjakat. Az elismeréssel a Mazsihisz azokat tünteti ki, "akik az elmúlt időszakban sokat tettek azért, hogy a társadalmi béke, az emberek, felekezetek közötti párbeszéd erősödjön".
Zoom
Horovitz Tamás egyik barátjával
Vámos György, a Carl Lutz Alapítvány elnöke a "több tízezer magyar zsidó életét megmentő Carl Lutz svájci diplomata emlékének megőrzése érdekében végzett áldozatos munkájáért" vehette át a díjat.
Lebovits Imre egyetemi docens, "holokauszt-túlélő" a "magyar zsidóság érdekében végzett több évtizedes áldozatos és minden generáció számára példaértékű munkájáért", Lisznyay-Szabó Mária a Dohány utcai zsinagóga orgonistájaként és az Anna Frank gimnáziumban végzett szeretetteljes és áldozatos munkájáért kapta meg az elismerést.
Drucker Tibort "a zsidó könyvkiadás és a magyar zsidó kultúra terjesztése területén végzett több évtizedes értékteremtő munkájáért", Fekete Endréné kósersági felügyelőt pedig a "kósersági felügyelet érdekében végzett hagyománytisztelő munkájáért" tüntették ki.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: