Tegnapig több mint 1200 olyan bejelentés érkezett az APEH-hez, amely különböző személyek ellen vagyonosodási vizsgálatot javasol az adóhatóságnak. A feljelentések közül egyet sem kezdeményezett pénzintézet, valamennyi bejelentés magánszemélyektől érkezett. A leggyakoribb feljelentőknek az elbocsátott alkalmazottak, a válófélben lévő házastársak és a szomszédok számítanak.

Országos szinten tegnapig összesen 1232 vagyonosodási vizsgálatot javasló közérdekű bejelentés érkezett az APEH-hez – tájékoztatta a Magyar Nemzetet tegnap az adóhatóság. Figyelemre méltó, hogy az APEH kimutatása szerint a bejelentések közül idén egyet sem kezdeményezett pénzintézet, jóllehet a feljelentés megtételére az adózás rendjéről szóló törvény értelmében a bankoknak is joguk van. A hazai pénzintézeteknek jelenleg számos adatszolgáltatási kötelezettségük áll fenn az adóhatósággal szemben, így például tájékoztatniuk kell az APEH-et a lakásvásárlás céljára elkülönített megtakarításokról, illetve az adókedvezmény igénybevételéhez kiadott igazolásokról. A bankoknak tájékoztatást kell adniuk a szóban forgó megtakarítás kifizetéséről és kedvezményezettjéről is, s a bankszámlák megnyitásának és megszüntetésének időpontját szintén közölni kell az adóhatósággal.

A fentieken túl az ügyfelek minden adata banktitoknak, illetve értékpapírtitoknak minősül, amely alól a törvények egyedi esetekben azonban felmentést adnak az adóhatóság megkeresésére. A pénzintézeteknek akkor kell további információkat szolgáltatniuk, ha az adatkérés az adó ellenőrzéséhez szükséges.

A bankok kötelessége az is, hogy figyeljék a gyanúsnak tartott pénzmozgásokat, erről azonban már nem az APEH-nek, hanem a rendőrségnek kell beszámolniuk. Éves szinten a pénzmosási bejelentések száma megközelíti a tízezret. A bankszámla-gyarapodásokat nem figyeli automatikusan az adóhatóság, egyedi kérés esetén a pénzintézeteknek azonban ismét csak adatszolgáltatási kötelezettségük van.

Az adóhatóság korábbi tájékoztatása szerint a vagyongyarapodási feljelentéseknek sokszor egyszerűen csak az irigység az oka, ilyen lehet egy rosszhiszemű vagy gyanakvó szomszéd bejelentése. Előfordulnak ugyanakkor olyan esetek is, amikor a feljelentő olyan információk birtokban van, amelyek az illegális gazdagodást erősítik meg. A legmegbízhatóbb bejelentőknek tavaly az elbocsátott alkalmazottak és az elvált feleségek számítottak. Vagyongyarapodási vizsgálat indulhat egyébként olyan bejelentés nyomán is, amikor az adózó – a tavaly nyáron meghozott szigorítás értelmében – saját építkezésének megkezdéséről tájékoztatja az adóhatóságot.

(MNO)