Az MSZP a magyar sajtó és sajtószabadság rendszerváltás utáni gyásznapjának tartja a szombatit a Népszabadság kiadásának felfüggesztése miatt.
Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke, országgyűlési képviselője szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóját követően az MTI-vel közölte, a rendszerváltás óta egyetlen médiummal sem fordult elő, hogy az újságírók reggeltől nem érték el elektronikus levelezésüket, nem tudtak bemenni munkahelyükre.
Kiemelte, a Népszabadság az elmúlt 25 évben az ellenzéki újságírás egyik legmeghatározóbb orgánuma volt és szombaton "gyakorlatilag lekapcsolták", amire nem lehet indok a veszteségesség.
Az MSZP politikusa aláhúzta, a közelmúltban ez a lap szolgáltatott friss híreket "Rogán Antal helikopterügyéről" és a "Magyar Nemzeti Bank és Matolcsy György környékén lévő botrányokról". "Vajon véletlen egybeesések-e ezek?" - kérdezte, majd hozzátette, a Fidesz mögött álló gazdaság körök korábban tönkretették az Origót, a TV2-t, a Vs.hu-t és a Pannon Lapokat, az állami közmédiát pedig teljesen "pártpropagandásították".
Kunhalmi Ágnes szerint mindez azt mutatja, hogy "amivel a Fidesz nem ért egyet, az nincs". "Legyen világos mindenkinek, hogy az, ami ma a Népszabadsággal és újságíróival történt, az minden újságírót elérhet Magyarországon" - mondta, megjegyezve azt is: "senki nincs biztonságban".
Ami "Orbán Viktor Magyarországán történik" az "Putyin Oroszországát", vagy a "legdurvább rákosista időket" idézi - összegzett a szocialista képviselő, aki bejelentette, az MSZP szombat estére szolidaritási tüntetést szervez a sajtószabadságért a Népszabadság szerkesztősége elé.
A kiadó Mediaworks napközben jelentette be, hogy szombattól felfüggeszti a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig azért, hogy "valamennyi érintett ezen kiemelt feladatra tudjon koncentrálni".
Frissítés: A kormány megérti az MSZP tiltakozását
A kormány kizárólag gazdasági döntésként tekint arra, hogy a Mediaworks kiadó szombattól felfüggesztette a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő megjelentetését.
Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkára szombaton, az MTI-nek nyilatkozva elmondta, a Népszabadság önmagában 5 milliárd forintos veszteséget halmozott fel az utóbbi években és "semmiképpen sem szeretnék a sajtószabadságot megsérteni még azzal sem, hogy beleszólnánk egy kiadó döntésébe". Kiemelte, a sajtószabadság igazi megsértését az jelentené, ha a kormány beavatkozna egy médiatulajdonos döntésébe.
"A magunk részéről az MSZP tiltakozását megértjük, hiszen a lap évtizedeken keresztül az MSZP tulajdonában volt, de nemrégiben eladták" - tette hozzá Tuzson Bence, arra reagálva, hogy a szocialisták tüntetést szerveznek szombat estére a Népszabadság szerkesztősége elé.
A Mediaworks kiadó napközben jelentette be, hogy szombattól felfüggeszti a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig azért, hogy "valamennyi érintett ezen kiemelt feladatra tudjon koncentrálni".
(MTI)