Egyre többet bűnöznek a románok Londonban - Nyolcszorosára nőtt a román állampolgárságú bevándorlók elkövette bűncselekmények száma Londonban 2007 első félévében az előző év hasonló időszakának adataihoz képest a brit sajtóban szerdán ismertetett rendőrségi adatok szerint.

Az adatsor szerint, amelyet a Channel 4 televíziócsatorna rendelkezésére bocsátott a rendőrség, a 2006. év első felében 135, 2007 első hat hónapjában 1080 bűncselekményt követtek el Londonban román állampolgárságú munkavállalók. A bűncselekmények az ittas vezetéstől a bűnszövetkezetben elkövetett csalásig terjednek.

Nagy-Britannia 2007. január elsejével, a két ország európai uniós csatlakozásával egy időben nyitotta meg Románia és Bulgária előtt munkaerőpiacát, ugyanakkor keretszámokat alkalmazott az egyes foglalkozásokra. Az év első három hónapjában nyolcezer munkavállaló érkezett a két új uniós tagállamból Nagy-Britanniába.

A kelet-angliai Cambridgeshire megye rendőrfőnöke szerdán arra hívta fel a figyelmet, hogy a demográfiai változás miatt, amelyen a külföldi munkavállalók miatt a megye átmegy, a jelenleginél nagyobb létszámra és több pénzforrásra lenne szüksége az ottani rendőrségnek. Cambridgeshire-ben közel száz nyelvet beszélnek, egyedül fordítási költségekre legalább 800 ezer fontot költ a rendőrség - mondta Julie Spence.

Vannak olyan esetek is, amikor az elkövetők nem tudják, hogy Nagy-Britanniában tiltott az adott cselekmény, mint például önvédelmi célból kést hordani - mondta Spence a BBC-nek nyilatkozva. "

MTI, 2007. szeptember 19., szerda 18:56

Kapcsolódó cikkek

InfoRádió: "Nem csak a romák lopnak a West Enden, de messze ők vannak a legtöbben a tolvajok között"

Kuruc.info