Hétfő délben Orbán Viktor és Tarlós István közös, rendkívüli sajtótájékoztatót tartott. Bejelentették, hogy elemzésük szerint Magyarország szociális válságba sodródott, ráadásul ez sokkal gyorsabban mélyült, mint azt várták volta, ezért a Fidesz létrehozza a Polgári Szociális bázist, amely úgymond "a leszakadók és kiszolgáltatottak" védelmét szolgálja. Emlékezetes: a legnagyobb "ellenzéki" párt 2002-ben Demokrácia Központot hívott életre, amelynek feladata a kormányzati törvénytelenségek áldozatainak védelme lett volna. Az elmúlt 5 évben - különösen tavaly óta - esetek százaiban kellett volna eljárnia a Központnak, de a fideszes sóhivatal helyett a Nemzeti Jogvédő Iroda és más civil szervezetek álltak ki konkrét tettekkel az emberi jogokért. A Kuruc.info jóslata: a Polgári Szociális Bázis pontosan ugyanennyire fogja segíteni a szocionista rezsim által nyomorba döntött milliókat: pofázás lesz, más semmi. A Fidesz semmiféle segítséget nem nyújtott az ősszel bevarrt hazafiak 99%-ának, még annak a katonának sem, akit puszta részvételért a tüntetéseken letöltendő börtönbüntetésre ítéltek.
Orbán Viktor pártelnök szerint az eddig működő szociális rendszert, az úgynevezett szociális hálót a politika maga mögött hagyta, a hálót szétszaggatták, az emberek háromnegyede kiszolgáltatott lett.

A következő időszakban ezért a párt legfontosabb célkitűzése lesz, hogy létrehozzák a Polgári Szociális Bázis elnevezésű kezdeményezést, amely egy alulról építkező szövetség: a leszakadó középosztály, a kiszolgáltatottak és a rászorulók szövetsége. A pártelnök szerint fontos, hogy a szociális bázis kezdeményezését a népszavazással összekapcsolják, élére pedig egy erős vezetőt helyezzenek, aki meg tudja jeleníteni a népszavazás alapgondolatát. A szövetség vezetője várhatóan Tarlós István lesz. Mint azt Orbán leszögezte, Tarlós nem kampányfőnök lenne, hanem a népszavazási kampány politikai vezetője.

A Fidesz pártelnöke úgy érvelt, a népszavazáson túl az országnak új gazdaságpolitikára is szüksége van, amely alapját képezi a későbbi új Szociális Hálónak. Orbán azt mondta, "szociális piacgazdaságon nyugvó szociális hálót kell felépíteni, amely középpontjában a megélhetési költségek kordában tartása áll". Ezek létrehozásához az első és legfontosabb lépés a népszavazás. A pártelnök úgy látja, hogy Magyarországon az tapasztalható, hogy egyre nagyobbak az életszínvonalbeli különbségek, amelyek az elszabaduló árakból és a megélhetési költségekből adódnak.

Tarlós István leszögezte, egyelőre még hezitál Orbán felkérésén, és csak akkor vállalja a népszavazás politikai vezetését, ha különböző, elengedhetetlen feltételek teljesülnek, de annyit már elöljáróban elárult, hogy a népszavazáshoz kötődő szövetség nemcsak a párt tagjaiból fog állni, hanem reményei szerint a társadalom minden rétegéből és a párton kívülről is csatlakoznak hozzá.

Orbán Viktor újságírói kérdésre hozzátette, reméli, hogy az Alkotmánybíróság pozitív döntése után rögtön megkezdhetik a népszavazáshoz szükséges aláírásgyűjtést, amely legfőbb célkitűzése, hogy ne csak a minimálisan szükséges 200 ezer aláírást tartalmazza, hanem sikerüljön több mint 1 millió fő fölötti támogatást megnyerni. Továbbá céljuk, hogy a kampányköltségeket csökkentsék, ezért a Fidesz népszavazási kampányát önkéntesekre fogja építeni, mert Orbán szerint ez a legtakarékosabb, leghatékonyabb, legemberibb módja a kampányolásnak. Magával a népszavazással kapcsolatosan is van néhány javaslatuk, amely a voks összköltségét csökkentheti. Ezeket részben már eljuttatták a megfelelő szervekhez.

Egy másik újságíró kérdésre, amely Zuschlag János ügyével volt kapcsolatos a pártelnök csak annyit mondott, "Zuschlag János ügye a korsó és a kút tipikus esete".
(Stop nyomán)