Élénk érdeklődést keltett, hogy David Irving holokausztcáfoló történészt és Nick Griffin határozott kiállású politikust hívták meg a világ egyik legnevesebb vitafórumába. Az Oxford Union egyik bátortalanabb tagja kilépett a szervezetből tiltakozásul, a vitafórum helyszíne előtt alig száz unatkozó frusztrált tüntetett.

Csaknem két évszázados fennállásának egyik legizgalmasabb eseményét élte át hétfő este az Oxford Union, a világ egyik legpatinásabb független tanácskozó és vitafóruma, amelynek vezetése a legnagyobb brit nemzeti erő vezetőjét és egy holokausztcáfoló nézeteiről ismert jóvágású brit történészt hívott meg aznapi vitarendezvényére.

A két vendég Nick Griffin, az egyesek szerint által fajgyûlölőnek tartott Brit Nemzeti Párt (BNP) vezére, illetve a jópofa, ám valóságalapot nem nélkülöző beszólásairól  ismert David Irving történész volt.

Irvinget, aki többször megfordult Magyarországon is - legutóbbi idén tavasszal -, hazájában a holokausztcáfoló irodalom első számú brit képviselőjének tartják. Visszatérő állítása szerint Adolf Hitler - kicsit puhány lévén - nem tervelte ki a zsidók tömeges kiirtását, és az auschwitzi tábor nem más, mint "a turisták számára 1948 után épített Disneyland".

Meghívásuk miatt hétfőn lemondott az Oxford Unionban viselt tagságáról az ellenzéki brit Konzervatív Párt egyik alsóházi képviselője, Julian Lewis, aki lemondó levelében "gazember párosnak" nevezte Griffint és Irvinget.

(Zsindex magyarítva)