Kovács Ágnes nem követett el doppingvétséget - így döntött a Nemzetközi Úszószövetség(FINA). Az olimpiai bajnok magyar sportoló ügye így lezárult - mostantól nyugodtan készülhet a jövő csütörtökön kezdődő rövidpályás Európa-bajnokságra, az ott elért eredményét biztosan nem semmisítik meg.

Cornel Marculescu, a FINA igazgatója levelében leszögezte, teljesen valószínűtlen, hogy a sportoló azért talált ki ürügyet, hogy elkerülje a mintavételt. Leszögezi, Kovács Ágnes az eljárás első felében együttműködő volt. A FINA úgy ítéli meg, a mintavételi eljárás nem követte a nemzetközi szabályok szokásos rendjét.

"Elvárható lett volna, hogy egy kísérőt nevezzenek ki a sportoló mellé, aki a találkozót követően visszakíséri a sportolót a mintavételi eljárás színhelyére. Mindezt a nemzetközi mintavételi szabvány 5.4.4 paragrafusa rögzíti" - olvasható a levélben, melynek záró részében Marculescu, arra kérte a Magyar Úszó Szövetséget, hogy a fent említett aggodalmakat továbbítsa a magyar doppingellenőrzési hatóság számára. Ugyanakkor kiemelte, az eset semmiképpen sem szolgálhat precedensként. A FINA a továbbiakban is szigorúan elvárja, hogy a mintavételt mindenkor fejezzék be, és annak időleges megszakítását csak egészen különleges esetekben tartják elfogadhatónak.

(MTI/FH)