A Túlélés 98 Egyesület jogerősen pert nyert a rendőrséggel szemben, az ORFK ugyanis bűnüldözési érdekekre hivatkozva nem közölte, hány könnygázgránátot lőttek ki a tavaly október 23-ai ávós terror során. A rendőrségnek azt is közölnie kell, mennyibe került a parlament és a Szabadság tér körbekordonozása.

A Túlélés '98 Egyesület még tavaly novemberben közérdekű adatok kiadását kérte az országos rendőrfőkapitánytól, szerették volna tudni a kilőtt könnygáz gránátok összetételét, élettani hatását, illetve azt is, hány egészségügyi intézményt készített föl a rendőrség az esetleges sérültek ellátására.

A civilek szerették volna megtudni azt is, mennyibe került a Kossuth tér és a Szabadság tér körbekordonozása, a vaskerítéseket bérlik, avagy a rendőrség tulajdonában állnak-e, illetve összesen mennyit használtak fel.

Az ÁVH írásos válaszához mellékelte a könnygázgránátok használati utasítását, illetve a leírását, amelyek tartalmazták a gránátok összetételét, ellenben azt csak részlegesen, hogy az emberre milyen veszélyek leselkednek, ha a gázt belélegzik, vagy a szembe kerül.

Azt például, hogy mennyi az esetleges halálos adag a szerből csak patkányok vonatkozásában adták a patkányok, ugyanakkor az adatlap minden esetben haladéktalan orvoshoz fordulást javasol. A bíróság sem első-, sem másodfokon nem írta elő ugyanakkor a rendőrségnek, hogy közölje, az egészségügyi intézmények közül bármelyiknek is szólt volna a várható sérültekről.

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla indoklásában mindezt azzal magyarázta, hogy olyan adat közlésére nem lehet kötelezni egy szervet, amely nincsen a birtokában. Az ítélőtábla ugyanakkor megváltoztatva az elsőfokú ítéletet, amely csupán egy-egy könnygázgránát árának közzétételét rendelte el, kötelezte az ORFK-t arra, hogy adja ki, tavaly október 23-án hány gránátot lőttek ki és ez mennyibe került. Kötelezték a rendőrséget arra is, hogy tételesen ismertessék, mennyibe került a Kossuth tér és a Szabadság tér körbekordonozása.

A hatóság ugyanis az elsőfokú ítélet alapján csupán annyit közölt, összesen 1086 kordonelemet szereltek össze és ezekből a Kossuth tériek napi 98 ezer forintba kerültek. Az összesítésből azonban kimaradt, hogy mennyi volt a rendőrség saját eszköze, illetve hány elemet béreltek.

Hermán Péter, a Túlélés '98 Egyesüllet titkára a Zsindexet arról tájékoztatta, hogy az ítélet írásba foglalása után döntik majd el, élnek-e felülvizsgálati eljárási kérelemmel. Ugyanakkor leszögezte, érthetetlen számára, hogy a rendőrségnek miért nem kellett számot adnia arról, felkészítette-e az egészségügyi intézményeket a várható sérültekre, illetve az sem világos számára, miért nem figyelmeztetett a rendőrség nyilvánosan a könnygázgránát bevetésének veszélyeire, illetve hogyan lehetséges az, hogy csak a patkányokra vonatkozó adatok állnak rendelkezésre a könnygáz halálos adagjáról.

(Zsindex)