A Gyurcsány-rezsimnek a maga szempontjából teljesen igaza van, tesztelték, bármit megtehetnek. Így gőzerővel folytatódik a lopás, rablás, a sunnyogó, lapító birkanép kifosztása áremelések formájában. Remélhetően minél több gyáva döglik bele abba, hogy a minimális egyéni áldozatra sem hajlandó a szabadság, a magyar jövő érdekében, sőt vásárlásaival tartja fenn a cionista médiumokat, bevásárló központokat, az egész rendszert. A bátor kevesek aránya így nőhet, ők alapból életképesebbek.

Az inflációnál magasabb gáz- és villanyár emelés, drasztikusan dráguló közszolgáltatások, megugró élelmiszerárak - ez vár a hazai háztartásokra 2008-ban, miközben a nyugdíjak és a bérek emelése legfeljebb a szinten tartásra lesz elég. A „székesfővárosban” kétféle vonaljegy lép életbe, egy nappali és egy éjszakai. A nappali vonaljegy ára 270, az éjszakai jegyé 350 forint.

Átlagosan 9,8 százalékkal kell többet fizetni a lakossági fogyasztóknak az áramért januártól, a közintézményeknél 15-20 százalék közötti lesz az áremelkedés, a vállalkozások számára pedig 15-30 százalékkal magasabb az áram ára, mint 2007-ben. A gáz ára 5 százalékkal emelkedik január elsejétől, de 2008 folyamán további emelések lesznek. A gáz árának emelkedésével párhuzamosan növekedni fog a távfűtés ára is, hiszen a hőközpontok a fogyasztókra terhelik majd a növekvő költségeket.

Drágulnak a postai szolgáltatások, átlagosan 6,9 százalékkal. Nem emelkedik viszont az autóbusz- és vonatjegyek, illetve bérletek ára a helyközi közlekedésben és nem nő az autópálya-használat díja sem januártól.

Dráguló Budapest

A „székesfővárosban” kétféle vonaljegy lép életbe, egy nappali és egy éjszakai. A nappali vonaljegy ára 270, az éjszakai jegyé 350 forint. A 30 napos dolgozói bérletért 8250 forintot, a tanuló-nyugdíjas bérletért 3.250 forint kell majd fizetni. Lesz olyan jegyfajta, ami 22 százalékkal drágul, és lesz olyan is, mint a 65 évnél fiatalabb nyugdíjasok agglomerációs HÉV-bérlete, amelyért esetenként 10-szer többet kell kifizetni.

Mintegy 13,7 százalékkal drágul a szemétszállítás díja. A csatornahasználatért 9,9 százalékkal, a vízfogyasztásért 8,8 százalékkal, a szennyvízszippantásért 8,6 százalékkal, a kéményseprésekért pedig 4,4 százalékkal több pénzt kérnek jövőre. A kegyeleti közszolgáltatások ára 9,3 százalékkal nő, a szabadáras szolgáltatásoké viszont 10 százalékkal csökken.

A távhő díjszerkezetének módosításával az alapdíjat jövő évre befagyasztották. A hődíj viszont negyedévente a gáz árának függvényében emelkedik vagy csökken majd. A januári ötszázalékos gázáremelés miatt februártól négy százalékkal nő a távfűtés hődíja. Az új szabályozás szerint 35 százalékra csökkenthető az egész évben fizetendő alapdíj, így a távfűtési tarifa 65 százalékát a hődíj teszi ki. A fogyasztók maradhatnak a jelenlegi 48-52 százalékos alapdíj-hődíj aránynál is, ami hidegebb időjárás esetén előnyösebb.

A megszorító intézkedések miatt nehéz helyzetbe került önkormányzatok majdnem mindenhol kénytelenek árat emelni. Drasztikusan drágulnak a közszolgáltatások Szegeden és Pécsett és más nagyvárosokban.

A béremelés csak az inflációt ellentételezi

A gyógyszerek közül 405 - főként vérnyomáscsökkentő és depresszió elleni készítmény – olcsóbb januártól, míg a tej, a kenyér és a hús ára is majdnem az infláció kétszeresével emelkedik. Év végén több volt a vevő, de a hentesek januártól visszaeső forgalomra számítanak. A nyugdíjak januártól 5 százalékkal, azaz a várható inflációval emelkednek. A közszolgák is csak a pénzromlással megegyező béremelésre számíthatnak. Ez a szinten tartásra lehet elég, de ha év közben megugrik az infláció, akkor 2008-ban is csökkenő reálbérekkel kell számolniuk.