Olajos Péter (MDF), Duka-Zólyomi Árpád (MKP), Gál Kinga (Fidesz), Sógor Csaba (RMDSZ) és Tőkés László (független) európai parlamenti képviselők sürgős, írásbeli választ igénylő kérdéssel fordultak az Európai Bizottsághoz a romániai Nagypatakon folyó iskolán kívüli magyar nyelvoktatás ellehetetlenítése és a csángó magyar diákok megfélemlítése miatt.
A romániai Nagypatak településen a Moldvai Csángó Magyarok Szövetsége 2007 novembere óta szervez fakultatív magyar nyelvű oktatást az ott élő csángó magyarok számára. A nyelvórákat két magyarországi tanító tartja önkéntes alapon a szövetség által bérelt ingatlanban az állami oktatási órák befejezése után. A magyar nyelvórákon a diákok szabad akaratukból vesznek részt, az oktatási program a közelmúltig fokozatosan fejlődött, a résztvevők száma nőtt.
A képviselők beadványából azonban kiderül, hogy a településen egy bejegyzés alatt álló szervezet a magyar nyelvű oktatás megszüntetését szeretné elérni, megzsarolták és megfélemlítik az oktatásban részt vevő diákokat és szüleiket. A nagypataki állami iskola pedig a közelmúltban helyet adott egy olyan találkozónak, ahol igyekeztek lebeszélni a gyermekeket a magyarórákon való részvételről. A sorozatos fenyegetések hatására a szövetség 2008. február 26-i foglalkozásán már csak egy diák vett részt, és az oktatás helyszínéül szolgáló épületet – mely egyben tanítók lakhelye is – ismeretlenek kővel dobálták meg.
A diákok beszámoltak arról is, hogy a román iskolában több tanár is rossz érdemjegyeket helyezett kilátásba büntetésképpen azok számára, aki részt vesznek a délutáni magyarórákon. Az írásbeli kérdés benyújtását kezdeményező Olajos Péter felháborítónak nevezte a történteket, hangsúlyozva, hogy azokat a gyerekeket igyekeznek eltántorítani az anyanyelvi oktatásban való részvételtől, akik délutáni szabadidejüket feláldozva próbálják gyakorolni azt, ami az állami oktatásban számukra nem lehetséges: a magyar nyelvtanulást.
A képviselők szerint a fenti eset súlyosan sérti az Európai Unió alapjogi chartájának 22. cikkét, amely kimondja, hogy az unió tiszteletben tartja a kulturális, vallási és nyelvi sokféleségét, ezért a bizottság sürgős intézkedését kérték a hasonló jelenségek megakadályozására a 2007. január 1. óta uniós tag Romániában.
(Erdon)