A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vizsgálatot indított annak tisztázására, hogy milyen természetkárosítás történt a múlt héten lezajlott versenyeken. A szervezők a szükséges időt nem várták ki, jogerős engedély nélkül startolt a rali.
A szükséges engedélyeket ugyan megkapták, de annak hivatalos jogerőre emelkedését nem várták meg a Közép-Európa Rali (CER) szervezői, így rendezvényük jogellenes volt. A Magyarországon és Erdélyben szervezett verseny ellen már korábban is felemelték szavukat különböző civil szervezetek, mondván, mindkét országban az európai uniós védelem alatt álló Natura 2000 területén jelölték ki a verseny útvonalát. A rali szervezője, az Első Sportmenedzser Iroda Kft. hangsúlyozta, hogy minden szükséges engedéllyel rendelkezik, óvja a természetet, s szerinte a tiltakozóknak is inkább azzal kéne foglalkozniuk, hogy mekkora turisztikai jelentőséggel bír a verseny.
A Dabas környékén, illetve a Bakonyban zajló szakaszokat azonban így sem bonyolíthatták volna le. Ezek a területek elsősorban katonai lőterek, azokat a Honvédelmi Minisztérium bocsátotta a szervezők rendelkezésére.
A HM úgy tájékoztatott, hogy a rali útvonala a táborfalvai, a tapolcai, illetve a várpalotai lő- és gyakorlóteret érinti. A CER-t lebonyolító Első Sportmenedzser Iroda Kft. megkérte az engedélyt a Natura 2000 védettségű területekre, s azokra bérleti szerződést kötött, amely magában foglalja a verseny megrendezésével, lebonyolításával kapcsolatos hatósági engedélyek beszerzését. Az eljárásba ügyfélként kapcsolódtak be az említett civil szervezetek, s ezek a szabályok szerint minden iratba betekinthetnek, azokkal szemben fellebbezési joguk van. Tény, hogy a Natura 2000-es területekről szóló 275/2004. (X.8.) kormányrendelet 9. § (2) bekezdés d) pontja alapján e helyeken is folytatható „talajfelszínen zajló, technikai jellegű sporttevékenység”.
Az engedélyező hatóság a Közép-dunántúli, illetve a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség volt. Utóbbi tájékoztatta a Magyar Nemzetet arról, hogy figyelmeztette a CER szervezőit: az április 20-i és 23-i, táborfalvi verseny megtartására nem rendelkeznek jogerős engedéllyel, annak lebonyolítása bírságot von maga után. A Felügyelőség hangsúlyozta, hogy a verseny megrendezését szigorú feltételekhez köti, s a szervezőnek 90 nappal korábban kell megkérnie a szükséges hozzájárulást. Az Első Sportmenedzser Iroda Kft. ezt az esemény előtt 4 héttel tette meg. A Felügyelőség az engedélyt április 14-én kiadta, de az csak 15 nappal azt követően emelkedik jogerőre, és csak abban az esetben, ha az ellen egyik fél sem él fellebbezéssel. A Levegő Munkacsoport ezt megtette, így semmiképpen sem lehetett volna megrendezni a versenyt. A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a lapnak megerősítette, hogy az ügyben megkezdte a vizsgálatot.
(MN)