A tegnapi Néphaziban két glossza is megjelent a cigánykérdésről. Az első Tanács István alkotása, és – kivéve az agyament, tragédiáról vinnyogó bevezetőt (Szlovákia is meglépte, amit mi akarunk, még sem nyafizott az EU – ennyit arról, hogy “tragédia” lenne az, ha a szlovákoknál jelenleg sokkal kevésbé átfogó törvényekről szavazhatnánk) – egész korrekt. A második mindenki “kedvence”, a szélsőséges Bächer Iván, akinek cikkében csak két mondat nevezhető igaznak. (De azok nagyon is; ezért azokat ajánljuk idézgetésre.)

"Önbeteljesítés

Tanács István

Ha a monoki önkormányzat kezdeményezéséről valóban népszavazást tartanak, annak eredménye a március 9-i szociális népszavazáséhoz lehet mérhető.

Ez tragédia lenne - nemcsak az ország európai felzárkózása, hanem a mindennapi élet körülményeinek, a társadalmi légkör további elmérgeződése szempontjából is. Magyarország abban is különbözik a szomszédaitól, hogy nálunk a gazdasági neoliberalizmus és a kisebbségeket védelmező, antirasszista emberjogi liberalizmus úgy jelenik meg, mint ugyannak a nézetrendszernek a két oldala. Nincs ingyenebéd! - deklarálják a közgazdászok. Aki nem dolgozik, ne is egyék? Kényszermunkát, dologházat akarunk? Hagyjuk talán éhen halni, aki úgy dönt, hogy nem hajlandó közmunkára menni a segélyért? - kérdik egyes jogvédők. De nem egymással vitatkoznak, hanem a monoki polgármesterrel, és mindazokkal, akiket Szepessy Zsolt jelképez: a növekvő létbizonytalanságtól szenvedő, a lecsúszástól félő, dolgozó, vagy munkát találni igyekvő, zömmel leszakadó térségekben élő alsó-középrétegekkel.

A dologban az a veszélyes, hogy kikezdi a munkára és tulajdonra épülő társadalmi értékrendet. Ha valaki végigdolgozik egy hónapot a létminimumra éppen elég fizetésért, míg más, aki szintén megtehetné ugyanezt, munka nélkül is megkapja a létminimumra valót, az demoralizál. Miközben a nagy tulajdon szent és sérthetetlen, a kis tulajdon - a kerti gyümölcs, a krumpli a földben, a tyúk az ólban - szabad préda. A lecsúszó, értékrendjükben elbizonytalanodott emberek mindezt égbe kiáltó igazságtalanságként élik meg: a társadalomban fölül ésszel lopnak, alul feszítővassal - de középen úgy érzik, hogy e két szint között valójában érdekazonosság van: mindkettő az ő rosszul megfizetett munkájukból él - jobban vagy ugyanúgy, mint ők.

Ezt az értékválságot a gazdasági felemelkedés, a piaci munkahelyek növekvő száma, a regionális kiegyenlítődés kezelhetné - de a munkahelyek nem szaporodnak, a különbségek nem csökkennek. A véleményformálók nem akarják, a politika pedig nem meri megérteni a lecsúszástól fenyegetett, népes réteget, amely nemcsak megértést, védelmet sem talál ott, ahol találnia kellene: a felelős értelmiségnél, a felelős politikánál és a felelős államnál. Nem emelik ki a bűnözőket a helyi társadalmakból, szinte semmi nem történik a segélyeket megcsapoló uzsorahitel-rendszer felszámolása érdekében. Ha nincs megértés ott, ahol lennie kellene, akkor lesz másutt: a szélsőségeknél, a Magyar Gárdánál. A vita ezzel végleg félrecsúszik: romakérdéssé és rasszizmusellenes küzdelemmé válik. Ezért lenne veszélyes egy népszavazási kampány: végigvinne egy már megindult önbeteljesítő folyamatot. A végére az egyik oldal bizonyítva látná, hogy csak a szélsőséges erőktől várhat megértést és védelmet, amelyek így tovább erősödnének. A másik oldal pedig bizonyítva látná, amit régóta sugall: hogy ez egy irigy, rasszista, fasisztoid társadalom.

Mindenkinek igaza lenne, hurrá! - csak az a kérdés, mi történne másnap."

****

"Szörnyűség készülődik

Bächer Iván

"...Ha a többség, a küszködő, hülye magyar és a küszködő, hülye cigány... naponta azt éli meg, hogy meglopják, kirabolják, megölik, összeverik, feldúlják életét, lehetetlenné teszik az emberi életet, a közösséget, az oktatást és mindent, ami emberi, s azt tapasztalja, hogy ezért még védik is őket, megmagyarázzák a megmagyarázhatatlant, s a többséget teszik felelőssé - nos, akkor hamarosan szörnyű és irracionális cselekvésre fogják ragadtatni magukat...

Hát nem értitek, hogy valami szörnyűség készülődik?" Egyebek között ezt írja legújabb eszmefuttatásában a magyar jobboldal egyik vezető publicistája, Bayer Zsolt, aki - hogy a mérsékelt Elek Istvánt idézzük - nem antiszemita, csak alpári stílusban zsidózik néhanap. Most cigányozik folyamatosan, alpári stílusban azóta is. Mi sem természetesebb. Aki zsidózik, az cigányozik is. És buzizik és trianonozik, és oláhozik és komcsizik.

Néhány barátom azt mondja: nyolcezer példányban megjelenő, fasisztoiddá züllesztett lapba ír, nem kell törődni vele. Ez azonban nem így van. Bayer minden cikke az interneten kereng, Bayer cikkeit tíz- és százezrek olvassák, nem utolsósorban a határokon túl is. Bayer nem magányos harcos: ezer szálon kötődik a legnagyobb ellenzéki párthoz, Bayer szava, ha áttételesen is, a Fidesz szava is. A jobboldal szavas oldal. A másik oldal - balnak ne nevezzük azért - szótalan. Gondolattalan. Eszméletlen. A másik gyűlöletteli, pogromos. Ezen minden szó gyúanyag. Itt a szó tetté érhet. A gyűlöletteli szavakat gyűlöletből fakadó tettek követhetik majd. Bayernek igaza van: valami szörnyűség készülődik.

A Magyar Gárda immár naponta ad hírt magáról. Megszerveződött minden megyében. Masírozik nappal és éjjel, falvakon, városokon, utcákon, tereken. Ha hívják, ott terem. A gárda és szimpatizánsai úgy érzik - tessék olvasni orgánumaikat -, hogy végóra van. Végveszélyben a magyar. Tenni kell, mégpedig azonnal. Nincs tovább, elfogyott a türelem, eddig tűrtünk, tovább nem.

Bayer úgy véli, hogy a szörnyűség oka a "világot teliszülő", segélyből jól élő, rabló, gyilkoló cigányság, és az őket védő aljas és ostoba liberális jogvédő banda lesz majd.

Ami a szörnyűségek előérzetét illeti - félő - igaza van. A szörnységeknek azonban nem egy vagy két oka lesz, hanem sok. Abban a sok okban az egyik és nem is elhanyagolható ok éppen Bayer Zsolt munkássága lesz.

De a sokszor elgyávuló és korrupt szocialisták és a legalább ennyire korrupt, cinikus liberális pártiak is az okok között lesznek.

És a taláros doktorok, akik felszámolták a jogbiztonságot, akik megingatták a polgárok bizalmát az igazságszolgáltatásban, akik szétzüllesztették a rendőrséget. De a maroknyi "liberális jogvédő" működése nem lesz az okok között soha. Kevesen vannak, és ez a mi szégyenünk. Bizony, mi is okok vagyunk. A csendesek, a hallgatók, a kushadók, az újságot nem olvasók, a falut nem ismerők, a Mátyás téren soha föl nem bukkanók, mindannyian. Mi, akik engedtük, hogy a dolgok szinte észrevétlenül idáig fajuljanak, hogy a szélsőjobbnak különítménye, magánhadserege legyen, hogy az országban polgárháborús hangulat uralkodjon el. És persze, azért is, mert nem fogjuk fel: Magyarország legnagyobb gondja a cigányság ügye ma.

Szörnyűség lesz, és annak lesz oka bőven - ez az egy bizonyos.

És az is bizonyos, hogy azután majd lesz rendcsinálás. Rend lesz. Azután..."

Kuruc.info: Ebből az óbégatásból két mondat igaz, de az nagyon: “És a taláros doktorok, akik felszámolták a jogbiztonságot, akik megingatták a polgárok bizalmát az igazságszolgáltatásban, akik szétzüllesztették a rendőrséget.” és “Magyarország legnagyobb gondja a cigányság ügye ma.” A többi? Ugyan már. Ok-okozat, ugyebár. A Kuruc.info-n nem lenne Cigánybűnözés-rovat, ha a cigányság nem bűnözne. Tessék mondani, van Svábbűnözés, Rácbűnözés, Tótbűnözés stb. rovatunk? Miért nincs? A történelem folyamán egy időszakban, számarányukat és létszámukat tekintve, a tótok vagy a svábok sokkal többen voltak, mint akár ma a cigányok, mégse utálta őket senki, legalábbis a velük nem szimpatizálók sem tartották őket dologtalan, lusta, rablógyilkos népségnek. Tán csak nem azért, mert zömmel becsületesek és munkaszeretők voltak?! Bayer sem cigányozna, ha a cigányok nem különböznének a többi, fehér kultúrájú kisebbségünktől és "kultúrájuk" nem volna azonos lényegében a bűnözéssel, "értékrendjük" a tolvajok, rablók, gyilkosok dicsőítésével.

Ami Bächer azon mondatát illeti, hogy “De a maroknyi "liberális jogvédő" működése nem lesz az okok [az esetleges cigányellenes pogromok stb.] között soha.”, ez bizony szemenszedett hazugság. A bűnöző putrisokhihetetlen méretű szaporodásában, elszemtelenedésében, bűnözésében pont a Hell István, Szikinger, Kende stb.-féle faj- és jogvédő szutyok cionkák voltak a legaktívabbak. Igenis őnekik kell köszönni azt, hogy ott tartunk, ahol. Megint csak a felvidéki szlovák párhuzamot említem, ugye… Felvidéken (Szlovákiában) nincsenek és nem voltak fajvédők, akik megtorpedózták volna a 2004 eleji rendcsinálást. Meg is lehet nézni, most hol vannak.

Egyszóval, amíg az ilyen Bächer-félék mindig csak a másik felet okolják a szörnyűségekért, és nem képesek a saját oldalukon körbenézni, addig ne is várjuk, hogy változás legyen.

Ami pedig a Magyar Hírlapot, a “fasisztoiddá züllesztett lapot” illeti, én például sokkal szívesebben olvasom (már), mint a megalkuvó(bb), polkorrekt(ebb), Zsidesz-szócső, cenzúrázó Magyar Nemzetet. Szerintem sokan vagyunk ezzel így.

Kuruc.info – Arppi S.