"A kesznyéteni Takács Richárdot két nappal az áramütés után a kórházban kerestük föl. Nehezen állt kötélnek. "Nem az jött le a tévében, amit mondtam" - indokolta...

A lopásból halál és kórház lett

- Nem az jött le a tévében, amit mondtam. Nekem nem hiányzik, hogy rossz színben tűnjek föl, s hogy ismét elvegyék tőlem öt gyermekemet, akiket épp most kaptam vissza - magyarázza immár a kórteremben Takács Richárd kezdeti elzárkózásának okát. (Kuruc.info: felvetődik a kérdés, hogy miért vette el tőle a gyámhatóság a purdékat. Csak nem börtönben volt?! Ami pedig a purdékkal “takaródzást” illeti, a szánalom, köyörületesség kiváltásának ez közismert módja putris berkekben. Nem véletlen, hogy cigó házalók, “koldusok” is karonülő purdékkal járnak, hátha akkor többet kapnak. Csak azt felejtik el, hogy egyre több ember jön rá, hogy a mai cigánycsecsemőből az esetek 95%-ában 20 év múlva bűnöző válik és lehet, hogy pont annak az embernek a gyilkosa, aki annak idején pénzt adott az anyjának vagy pl. agitációval elérte, hogy ne csukják le a bűnöző apját!)

Az immár egész ország előtt ismertté lett történésekről kérdezzük. Elmondása alapján ő eredetileg nem a két sógorával indult el (az egyik az édestestvére ura, illetve annak a veje, vagyis az ő unokatestvére élettársa), csak utánuk ment. Aztán szembesült vele, hogy a két sógor megváltoztatta a szándékát, s lopni akartak egy "magyar" kertjéből.

Hörgés a kerítés mögül

- Én már csak a nagy hörgést hallottam - (Richárd meg is mutatja nekünk, milyet.) - Akkor már tudtam, hogy elkapta őket az áram. Jártam körbe-körbe, egyik szomszédtól a másikig, hol mehetnék át, hogyan segíthetnék rajtuk, de úgy, hogy engem ne üssön meg. Az adott porta házába is bekopogtattam: "Erzsike néni, van a kertbe áram? Kapcsolja ki." Mikor azt mondta, hogy nincs, akkor hátul én is átugrottam a kerítésen. Négyet léptem, a gaztól nem láttam, hogy a földhöz közel két drót is megy: az én lábamat is elkapta. (Kuruc.info: Tetszik látni? Jó messze voltak a kábelek a kerítéstől, ergó “véletlenül” senki se akadhatott beléjük.) De én csak kevés ideig, legfeljebb öt percig voltam rajta, az is szörnyű volt, sokkot kaptam. Hát akkor mit érezhettek szegény sógoraim! Az egyik belehalt. Pedig ha idejében lekapcsolják, legalább akkor, amikor én szóltam, talán megmentik az életét. (Kuruc.info: jáj szegíny, de tudom sajnálni. Egy mocskos, ingyenélő, az általunk fizetett segílykét a kocsmában elverő bűnözővel kevesebb. Egy fikarcnyi szánalmat nem érzek, sőt!)

Richárd elismeri: a faluban nem ritka a lopás. Ő úgy tartja, hogy sokszor indokkal lopnak a cigányok.
- Némelyik rá is van szorulva, mert amit Gyurcsányék adnak, abból nem lehet megélni. (Kuruc.info: Akkor törjenek be Gyurcsányhoz, és hajtsák be a Kolompár által beígért Robin Hood adót... Amúgy meg hagyjuk ezt a süket dumát. A srácnak 5 gyereke van, azaz 150-et simán megkap kp-ben havonta. Jut rendesen italra, játékgépre. Egy “paraszt”, pláne ha TSZ-nyugdíjas, ötödannyiból kell megéljen… Különösen az ne pofázzon, aki pont (méregdrága) kocsmázás után megy lopni, rabolni!! A kocsmára van pénz, mocsadék cigány??) Ráadásul pedig a cigányokat nem is igen hívják be közmunkára. Harmincéves vagyok, s még összesen másfél hónapot dolgoztam. Bezzeg a magyarok az önkormányzatnál kapnak munkát, naphosszat csak "írogatnak" (Egy félanalfabéta parazitának az irodai munka csak amolyan "írogatás", az persze nem érdekli, hogy az "írogatók" nélkül az adónkból ellopott ital és játékautomatapénzét sem kapná meg - a szerk.). Abban megegyezünk, hogy az ő 8 általánosával nemigen alkalmazhatnák irodai munkára. (Kuruc.info: az egyetlen normális reakció a riporter részéről. Hogy redvás miért nem hajlandó elmenni fizikai munkára sem, az nyilávnvaló)

Kérdésünkre, hogy miért nem termesztenek zöldséget, gyümölcsöt a romák is, Richárd rávágja: mert nem segít benne az önkormányzat. (Kuruc.info: Mit kellene segíteni az önkormányzatnak? Bevetni, gyomlálni, kapálni, hogy csak szüretelni kelljen?) Meg miből. (Kuruc.info:  kapsz a purdéidat beleszámolva összesen legalább havi 150e segílykét. Talán ha nem vernéd el a kocsmában. A magyar nyugdíjas 30 ezer forintjából is vet egy kis paradicsomot, krumplit) De elmondja, ő kivétel, neki és élettársának (öt gyermeke anyjának) van a kertben uborka, paprika, paradicsom, minden ami kell (Aha. Akkor miért is törtek be a magyar bácsihoz? Mindjuk nyilván nem csak lopni, hanem rabolni, ölni is - a szerk.). A sógorék kertje végében építkezés lesz, mert megvásárolta egy vállalkozó. Igaz, addig sem művelték.

"Nem kéne!"

- De azért csak nem kéne áramot vezetni a kerítésbe. Mert például egy kilencéves gyerek is átmászhatott volna, s akkor egy ártatlan gyereket csap agyon - elmélkedik (Kuruc.info: aha, csak nem este 10 és hajnali 6 között, amikor be volt kapcsolva az áram. Akkor minden normális kisgyerek alszik. A szülői felelősségről, felügyeletről nem is beszélve: egy normális szülő elmagyarázza a gyereknek, hogy ne tegyen ilyet és/vagy felügyel rájuk.). A kérdésre, ő mit tenne, ha megtudná, hogy az ő gyereke átmászik a kerítésen lopni, gondolkodás nélkül rávágja:
- Én agyon is csapnám! Engem sem keresett még emiatt a rendőrség.

Nem tagadja, egy autós ügye azért volt már: rendszám nélküli kocsi, jogosítvány nélkül, lejárt forgalmival... (Kuruc.info: azért biztosan nem csukták le – lásd az elvett purdék kérdését. Sokkal komolyabbakat is valszeg csinált…)

Richárd elmeséli, szerinte sok "magyarnak" van áram vezetve a kerítésébe Kesznyétenben. Ott is, ahol most a tragédia történt, a külső kerítéseken belül két porta volt belül egybekerítve elektromos vezetékpárral (Reméljük, így van, hiszen a magyaroknak nincs más választása, ha egyszer a mocskos, korrupt, buzi, cigány és zsidóvédő, szintén a magyarság adójából élősködő ÁVH nem védi meg a magyarságot - a szerk.)
Elköszönünk, mer Richárdhoz rokonok érkeznek látogatóba. Telefonon is keresik, ő nyugtatja az otthoniakat: az intenzív őrzőben fekvő sógora is jobban van már. (Kuruc.info: őszintén sajnáljuk, hogy adófizetői pénzen sikerült megmenteni az életét. Egy bűnözővel több.)

"A kilincsbe akartam"

A kórterem egyik lakója felhasználja a lehetőséget, hogy elmondja: az ő településén is olyan rendszeres a lopás (Kuruc.info: valszeg az is tele van putriscigánnyal), hogy elhatározta, legalább a szobában lévő értékeket igyekszik megvédeni azáltal, hogy a szobaajtó kilincsébe áramot vezet. El is híresztelte, hogy tartsanak tőle, de egy falubeli rendőr figyelmeztette, hogy azzal is bűncselekményt követ el.
- Meg aztán tartottam tőle, hogy valamely családtagom járna pórul (Kuruc.info: putriscigóberkekben a családtagok “befenyítése”, a ház felgyújtása stb. a módi, ha már szemtől szembe nem bátrak.), így aztán elálltam a tervemtől. De tessék mondani: akkor nekem milyen lehetőségem marad, hogy megvédjem magam és az értékeimet?!

"Megoldások"

Takács Richárd külön kérte, írjuk meg: ő a múlt héten bement a polgármesterhez, mert 25 ezer forintos áramhátralékát nem tudta kifizetni (Kuruc.info: kocsmára persze futja, mi, rohadék?!). Kérte, hogy fizesse ki, s a szocpolból, vonja le részletekben, vagy pedig hívja be közmunkára. Erre azt a választ kapta, hogy egyrészt a polgármester nem takarékpénztár, másrészt pedig nem tud munkát adni. "Azt tanácsolta: vegyek fel kölcsönt." Ezt utóbb Kecső Imre polgármester is megerősítette. Hozzátéve: nem egészen szabályosan ugyan, de náluk az a gyakorlat is él, hogy a szociális ellátások terhére egy hónapban maximum kétszer előleget utalnak ki, ritkábban pénzben, többnyire élelmiszer-utalványban, egy-egy alkalommal maximum 5 ezer forintnyi értékben. Takács Richárd kérése ezt bőven meghaladta.

Közmunkájára pedig azért nem tartanak igényt, mert amikor behívták, nem megfelelően teljesített. (Kuruc.info: miről is beszélünk? Még azt a qrva közmunkát se volt képes lógás nélkül megcsinálni. Mi a francot akar akkor?! Vezérigazgatói fizetést a két szép szeméért?!)

Arra a kérdésre, milyen megoldást javasolna a lopás ellen, Takács Richárd a következőket mondta: permetezzék le a termésüket valamivel a magyarok. (Kuruc.info: hogy aztán ők maguk patkoljanak el, mi? Esetleg azon gyanútlan vásárlók, akiknek a cigók eladják a lopott portékát?! Egyébként meg: milyen felháborító duma ez? Nem lenne egyszerűbb, ahelyett, hogy a terményeink méreggel lespriccelésére hívnak fel bennünket, a putriscigányságnak magának önvizsgálatot tartania: mi lenne, ha kocsma, játékgép és lopás helyett a magyaroknak juttatott segíííílyke többszöröséből(!) gazdálkodva ugyanazt csinálnák, mint a “parasztok”? Vagy ahhoz már nem fűlik a foguk retkeséknek?!) Vagy ha már áramot vezetnek, akkor tegyék azt jól láthatóan, kívülről, de legalább írják ki táblákra a figyelmeztetést: árammal védett terület. (Kuruc.info: ez esetben ez a feltétel teljesült, hisz a csávó maga előre is tudta, ez az ábra.)"

(boon; “természetesen” nem kommentálható)
A delmagyar.hu ITTENI cikkének (ami a fenti írás átvétele) kommentárjait is érdemes elolvasni.