Jörg Haider egyik legnagyobb "bűne" az volt, hogy bátran ki merte mondani az igazat. Akkor is, ha politikai karrierje megtört az igazság kimondása miatt. Így például időnként tett néhány megjegyzést a nemzetiszocialista Németország valós történetéről. Többször, több alkalommal elmondta: véleménye szerint a németek a második világháborúban "hazájukat védték" és "kötelességüket teljesítették".
1986-ban például egy egykori Waffen SS tiszt, Walter Reder hazatért Itáliából, ahol 1951 óta ült börtönben állítólagos háborús bűnei miatt. Ment a jajgatás, ordítozás, bocsánatkérés, és egyedül Jörg Haidernek volt bátorsága kiállni és elmondani: Reder hazájáért harcolt a világháború alatt. Ami akkor is igaz, ha veszített, és akkor is, ha feltételezzük, hogy rossz ügyet szolgált.
1991-ben a karintiai tartományi parlamentben kijelentette: a munkanélküliség csökkentésének egyik módja, ha sikerül munkára bírni azokat, akik bár tudnának, de nem akarnak dolgozni. Erre egy szocialista képviselő azt mondta, Haider "náci módszereket" akar alkalmazni a tartományban. Erre mit válaszolt volna mondjuk Orbán Viktor? Valószínűleg semmit, vagy elkezdett volna ő, de inkább valamelyik szóvivője elhatárolódni a nácizmustól. Haider azonban a következőt válaszolta: "A Harmadik Birodalomnak kiváló foglalkoztatáspolitikája volt, Önök ott Bécsben képtelenek hasonlót létrehozni." Mindenki tudja, aki kicsit is tájékozott: az igazat mondta, Adolf Hitler uralomra jutása után nem sokkal megszüntette a munkanélküliséget. Mindenki tudja, csak éppen nem szabad beszélni róla. Haider azonban mert beszélni.
Igaz, sokba került neki ez az egy mondat: 1989-ben választották először Karintia kormányzójává, 1991-ben pedig a fenti, teljesen igaz megállapítása miatt le kellett mondania. Mert megindult az újabb kampány Ausztria ellen a cionisták és a baloldal részéről. A nyomás irtózatos volt, legalább akkora, mint a Kurt Waldheim elleni teljesen hazug hadjárat idején. 1995-ben indult egy újabb lejárató akció: ekkor Haider Waffen SS tisztekkel találkozott, akiknek azt mondta, jól érzi magát köztük, mivel "jellemes emberek, akik kitartanak elveik mellett". Hát igen, kínos, hiszen miféle elvei vannak a mai politikusoknak? De hiába az újabb és újabb őrjöngés Haider és Ausztria miatt, 1994-ben, 1998-ban, majd 2004-ben is Haider nyerte el a karintiai tartományfőnöki posztot, ráadásul a két utóbbi esetben pártja 42%-os eredményt ért el!
Igaz, Haider az utóbbi időben nem mondott semmi olyat, amibe beleköthettek volna. Roppant óvatos volt, hiszen nyilván nem akarta, hogy őmiatta hazája szenvedjen. Gondolhatnánk, most itt kezdődik némi hasonlóság OV és Haider közt, de nem, mert az utóbbi években Haider ritkán beszélt ugyan, de cselekedett! Egyrészt kiválóan, erős kézzel kormányozta Karintiát, másrészt hozzákezdett egy új párt felépítéséhez. A Szövetség Ausztria Jövőjéért elnevezésű mozgalmát 2005-ben alapította, és 3 év alatt 11%-os eredményt ért el! Íme tehát, nem igaz, amit a politológusok mondanak, az ugyanis, hogy nincs esélye új politikai erőnek a parlamentbe jutni. Ez igenis lehetséges. Persze ehhez kell egy olyan kiváló, ügyes politikus, mint amilyen Jörg Haider volt. De azért az is tény: az osztrákok egyre nagyobb ellenállást mutatnak, és ennek egyik oka a ’80-as évek óta az ország ellen meg-megújuló propagandakampány. Ez megerősítette sok osztrák elszántságát.
P. O.