ARAB NEWS
arabnews.com

Szaúd-Arábia és az arab világ vezető angol nyelvű napilapja Dzsiddából jelenti, hogy az Iszlám Konferencia Szervezetének, a világ legnagyobb muzulmán szervezetének 57 tagállama, valamint az Öböl Együttműködési Tanács elítélte a palesztinok lemészárlását és sürgette a nemzetközi közösséget, hogy azonnal állítsa le „ezt a vadállatiasságot”. Ekmeleddin Isanoglu, a konferencia elnöke kijelentette: „Izrael legutóbbi tömegmészárlása háborús bűn, és mutatja, hogy Izrael mennyire semmibe veszi a nemzetközi törvényeket, valamint a genfi egyezmény 4. cikkelyét, amely a polgári lakosságnak háború idején történő védelmére vonatkozik”. Isanoglu közölte, hamarosan összehívja a szervezet végrehajtó bizottságának ülését a gázai helyzet megvitatására.


THE GUARDIAN
guardian.co.uk

Peter Beaumont, Gázában élni = csapdában lenni címmel írt vezércikkében a brit baloldali lap külpolitikai rovatának vezetője azzal kezdi cikkét, hogy „Gázában a szenvedés mindig is Palesztina tragédiájának erőteljes jelképe”. Beaumont azt írja, nem világos, hogy Izrael mit akar elérni mostani katonai támadásával azon kívül, hogy befolyásolni akarja a soron következő választásokat. De most mintha Izrael iszonyatos, aránytalan akciójával, a kollektív büntetéssel fordulóponthoz vitte volna az arab világot, és Izrael ellenségeinek tálcán kínált fel okot arra, hogy lépjenek.


bbc
bbc.co.uk

A brit közszolgálati televízió/rádió értékelése szerint Izraelben úgy tekintenek Obamára, a hivatalába lépő amerikai elnökre, mint aki inkább rokonszenvezik a palesztinokkal, és ezért is siettek megtámadni a Gázai övezetet.


ASIATIMES
atimes.com

M. K. Bhadrakumar, a nyugállományú diplomata, India vezető stratégiai elemzője a pánázsiai honlapon írt elemzésében arról ír, hogy Indiában a mumbai terrortámadások után hirtelen ráébredtek arra: Amerikának Új-Delhi nem kizárólagos szövetségese, aki mellett egyoldalúan kiáll e támadások után Pakisztánnal szemben, mert Iszlamabad nélkülözhetetlen a „terror elleni háborúban”. India az utóbbi időkben végtelenül kiszolgálta Amerikát és Izraelt, az utóbbi esetében még odáig is menve, hogy az Indiába látogató izraeli hadseregparancsnokot Kasmírba vitték, mintegy jelezve a muzulmán világnak, India csatlakozik „az iszlám terror” elleni amerikai-izraeli harchoz. Ennek most vége.


INFORMATION CLEARING HOUSE
informationclearinghouse. info

Bernard Madoff Wall Street-i alkusz ötvenmilliárd dolláros sikkasztásának számos pozitívumát sorolja fel a népszerű amerikai honlap, amely kiemeli, jelentősen csökken az illegális izraeli településeknek, valamint az Amerikában működő Izrael-lobbinak jutó pénz, amellyel az amerikai kongresszusban vásárol befolyást.

(Lovas - MN)