Megölték a jövő évi dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság szervezőbizottságának egyik tagját. Joseph Blatter, a FIFA elnöke korábban azt mondta, Svájcban is bárkit ugyanúgy lelőhetnek, mint Dél-Afrikában.
A francia hírügynökség hivatalos forrásra, önkormányzati szóvivőre hivatkozva arról számolt be, hogy vasárnap este nelspruiti otthonában lelőtték Jimmy Mohlalát, aki korrupciós ügyre hívta fel a hatóságok figyelmét a helyi, 46 ezer férőhelyes stadion építésével összefüggésben.
Mohlala, a dél-afrikai futballszövetség korábbi alelnöke a Nelspruitot is magába foglaló mbombelai agglomeráció tanácsának elnökeként tevékenykedett az utóbbi időben. A megölt vezető tavaly azzal állt elő, hogy a hatalmon lévő párt néhány tagja az ő menesztését szorgalmazza, miután jelezte, egyik kollégája kenőpénzért állami megbízatásokat juttatott vállalkozóknak a stadionépítésnél. Bejelentését követően vizsgálat indult, ami még most is folyamatban van.
Halála nagy csapás a nelspruiti vb-közreműködést illetően - kommentálta az esetet Danny Jordaan, a szervezőbizottság vezetője.

Nincs veszélyben Dél-Afrika 2010-es futball-vb-rendezése, mert az ország ugyan veszélyes, de semmivel sem jobban, mint Svájc, állította korábban a FIFA-elnök Sepp Blatter. A sportvezető december közepén sajtótájékoztatón jelentette ki, a szervezet ragaszkodik eredeti terveihez [1], és nem szeretné megvonni a rendezés lehetőségét
”Nincs B, C vagy D-terv, aki még kételkedne, megerősítem, a 2010-es tornát Dél-Afrika fogja megrendezni. Harmincnégy éve álmodok róla, hogy Afrikában legyen a vb, olyan, mintha a gyerekem lenne” – nyilatkozta Blatter. Néhány hónapja a FIFA (Nemzetközi Futballszövetség) helyszíni kongresszusán a szervezet egyik tisztségviselőjét egy golfpályán lőtték le.
(MTI)