Van egy régi zsidó vicc. Kohn megkérdezi Grüntől: - Te Grün, mondd csak, mi az a hücpe?
– Mondok egy példát, válaszolja a kérdezett. - Ha te megölöd a szüleidet, majd, amikor ezért a bíróságon felelned kell, azzal védekezel, hogy te egy apátlan-anyátlan árva vagy, na az egy hücpe. 
Mi is így állunk. Ez az egyetlen jiddis szó, amit Bajnai Gordon kormányfővé jelölése miatt érdemes megtanulnunk.  
Nagyban játszó szélhámosok, akiknek az egész világ, de azon belül leginkább ez a húsz éve félájultan szédelgő ország a játszóterük. Semmi és senki nem volt drága, hogy a hatalom közelébe jussanak, bár legtöbbjük félig-meddig eleve onnan indult. 
Az egykori úttörőnyakkendő pírja nem ül ki az arcokra, amikor akkorákat hazudnak a magyar társadalom szemébe, hogy Münchausen báró is elismerően csettintene. 
Az országot egyébként is fojtogató államadósságot megfejelik újabb néhány tízmilliárd euróval, aztán nyílt tekintettel kiállnak a pódiumra, és szenvtelen hangon közlik, hogy ők Magyarország megmentésén, a munkahelyek és a családok védelmén fáradoznak. 
Közben szilárdan hiszik: nem eshet bajuk, nem érheti el őket a felelősségre vonás, a népharag, mert övék az ország. A választópolgárok csak holmi magyarok, apró fogaskerekek a gépezetben, melynek irányító karjait ők húzgálják. 
Gyurcsány, Bajnai, Orbán, Dávid …. Kohn és Grün elbújhat. 

Münzberg Mihály

Nyíregyháza

2009. április 5.