Keddre összehívták a Nyugat-Nógrádi Vízmű Kft. társulási tanácsának rendkívüli ülését, amelyen a tulajdonos önkormányzatok várhatóan közös határozatban tiltakoznak a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. vagyonkezelésbe adása ellen – mondta kedden Balassagyarmat alpolgármestere.
Csach Gábor közölte: az érintett önkormányzatok nem fogadják el, hogy a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács az Észak-Magyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) Zrt. vagyonkezelésébe adja a Tisza- és a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt.-ket.
A térségben szolgáltató Nyugat-Nógrádi Vízmű Kft.-t 1993-ban alapította meg 46 települési önkormányzat és a DMRV, jelenleg már 55 önkormányzat van a tulajdonosok között. A vízmű kft. legnagyobb tulajdonosa a DMRV 27 százalékkal, Balassagyarmat önkormányzatának tulajdonrésze pedig 25 százalék. A DMRV egyben 30 százalékos vízátadó is.
Csach Gábor elmondta: azért utasítják el a döntést, mert attól tartanak, hogy az átvétel után rájuk kényszerítik az ÉRV által kezelt nógrádi vízátvételt, ami jelentős árdrágulást eredményezne. A dunai vízátvétel ugyanis köbméterenként nettó 160 forint, míg a nógrádi 270-300 forint között mozog. A tulajdonosok arra sem látnak garanciát, hogy a DMRV leányvállalattá alakulva nem esik a privatizáció áldozatává, és azt is rossznak tartanák, ha ezután az ügyeket Miskolcról kellene majd intézni, hiszen az ÉRV meghatározóan Borsod-Abaúj-Zemplén megyei érdekeltségű társaság.
Nógrád megyében egyébként problémát okoznak a jelentősen eltérő vízárak, mert míg hasonló mértékű, és kedvező ár érvényesül Balassagyarmat, Pásztó és Szécsény térségében, addig Salgótarján körzetében országosan is kiemelkedően drága a vízdíj. A Nógrád megyei közgyűlés legutóbbi ülésén például elhangzott, hogy ha az évi 75 ezer köbméternyi vizet használó salgótarjáni megyei kórház Pásztón vagy Balassagyarmaton működne, akkor évente 31 millió forinttal lenne olcsóbb a vízszámlája.
(MTI)