A Jobbik és a becsapott gazdák részéről – ahogy Ángyán József lemondott államtitkártól is – éles kritikákat kapott a Nemzeti Földalapkezelő elnökének és a vidékfejlesztési tárca miniszteri biztosának mezőgazdasági ellenőrző szakbizottság előtti beszámolója.
Az állami földek jelenlegi pályáztatási rendszere ugyanis átláthatatlan. A korábbi ígéretekhez képest kevesebb földre lehetett pályázni, és azok is jóval később lettek meghirdetve. A nagyobb baj, hogy sok helyen a Fideszhez közel álló érdekkörök, rokonok és régi barátok szerezték meg a területek döntő többségét. Gyakran a pályázási feltételek közül sem mindegyiknek feleltek meg, miközben helyben lakó gazdák elől szerezték meg a földet.
Arcpirítónak tartjuk a szocialisták állami földek bérbeadásának rendszerével kapcsolatban megfogalmazott kritikáit is. Az ő részükről ez teljességgel hiteltelen, ugyanis kormányzásuk alatt szintén kizárólag a haverok jutalmazásának eszközét töltötték be az állami termőföldek. Ma annyi történik, hogy a szocialista téeszelnököktől a föld egy része átkerül a vidék új uraihoz, a fideszes oligarchákhoz. A magyar kis és közepes családi gazdaságok szempontjából azonban a helyzet változatlan. Ez felháborító, hiszen közülük 2010-ben még nagyszámban szavaztak a Fideszre, így segítve őket a kétharmados többséghez.
A Jobbik követeli a jelenlegi korrupció lehetőségét rejtő pályázatok azonnali leállítását és a szubjektív elemektől mentes, átlátható formában történő újbóli kiírását, továbbá a már megkötött szerződések azonnali, szakmai alapokon történő felülvizsgálatát! Követeljük, hogy az állami földeket a korábbi ígéreteknek megfelelően a kis és közepes családi gazdaságok kapják! - írják közleményükben Varga Géza és Magyar Zoltán jobbikos országgyűlési képviselőik, az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának tagjai.