Két brüsszeli zsidó alapítvány, a Brit Europe és a Chanosh vásárolta meg az Arany Alkony idősotthonok ingatlanjait birtokló céget. Az 1300 embernek otthont adó idősotthon-hálózat új fenntartója az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség lesz – közölték kedden.
A vételárról annyit közöltek: arányban van a körülbelül 70 ezer négyzetméternyi ingatlan, illetve az azokat terhelő bankhitel értékével.
Felhívták a figyelmet arra, hogy a szerződés aláírásával rendeződik az idősotthon-hálózat jövője. "Csaknem másfél éven át állt fenn a szociális katasztrófa veszélye, amit a mostani megállapodás véglegesen elhárít" - tették hozzá.
A közlemény idézi Robert Isaknak, a Brit Europe alapítvány vezetőjének szavait, amelyek szerint "folytatni kívánják a magyar zsidóság tradícióit a társadalmi felelősségvállalásban, mert világszerte több zsidó hitközség végez hasonló tevékenységet". Lehetőséget kívánnak továbbá adni az EMIH-nek, hogy a szociális ellátás területére is kiterjessze szolgáltatásait.
Utaltak arra, hogy az otthonok lakói, akiket az elmúlt héten tájékoztatott Köves Slomó vezető rabbi és Bodnár Dániel, az Olajág Otthonok vezetője a várható fejleményekről, "látható örömmel és megnyugvással fogadták a bejelentést".
Az ígéretek szerint az intézmények ökumenikus jellege nem változik, csak bővülnek majd a kóser étkezés, a rabbi vezette imák és a Biblia-tanulás, valamint a zsidó ünnepek közös megünneplésének lehetőségei. Az ellátás folyamatos és biztonságos fenntartásáért az Olajág Otthonok keresi a kapcsolatot a jelenlegi fenntartóval, a Kálvin János Presbiteri Misszióval is - tették hozzá.
(MTI nyomán)