A magyar autóbuszgyártók a pontos tájékoztatást hiányolják, a fővárosi buszbeszerzési pályázat kiírója szerint a hazai vállalkozások nem szenvedtek hátrányt.

A magyar autóbuszgyártók elégedetlenek, a Budapesti Közlekedési Központ magyarázkodik. Bár az autóbusztender győztesét még nem hirdették ki, értesülések szerint a BKK valószínűleg Mercedes-buszok vásárlásával fogja csillapítani a főváros közeljövőben kritikussá váló közlekedési gondjait. Bár a kormány közlekedéspolitikusai a magyar autóbuszgyártás újjáélesztésének fontosságáról beszélnek, ami jórészt egyezik a lakosság igényével is, úgy tűnik, hogy ennek a tendernek nem a magyar buszgyártók lesznek a győztesei.
Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában megerősítette, a legjobb ajánlat a Mercedes Citaro márkanevű autóbuszára érkezett, bár a tender megengedte azt is, hogy magyar gyártású autóbusz is induljon, és nem kértek referenciát sem. A várban közlekedő, elöregedett midibuszok cseréjére az MKK midibusztendert ír ki, amelyben szintén igyekeznek műszaki és tendereztetési oldalról is lehetővé tenni, hogy magyar gyártású jármű nyerjen. Azt azonban hangsúlyozta, a közbeszerzési eljárásokba nem lehet beavatkozni.
A Magyar Buszgyártók Szövetsége azt kifogásolja, hogy habár a több mint két évig tesztelt magyar buszok megfeleltek volna az utazóközönség igényeinek, paraméterek tekintetében azonban a korábbi elgondolásaihoz képest olyan apró eltérések szerepeltek a kiírásban, amelyeket adott pillanatban a buszgyártók nem tudtak teljesíteni. Ezeket a paramétereket a magyar buszgyártók képesek lettek volna teljesíteni, de a tenderkiírásban – a korábbi szokásokkal ellentétben – már a pályázat beadásakor biztosítani kellett az európai típusbiztonyítványt. Ehhez egy féléves átfutásra lett volna szükség, s a szállításkor már be tudták volna mutatni, magyarázta Vincze-Pap Sándor, a Magyar Buszgyártók Szövetsége elnöke. Különösen érthetetlennek tartja azok után, hogy az eredményhirdetés már több mint háromnegyed évet húzódik.
Vitézy Dávid emlékeztetett, a VT-Transman azért nem tudott magyar busszal indulni a tenderen, mert a bankok nem adtak hitelt olyan buszra, amely még csak prototípusként létezik, s a finanszírozás esetleges bedőlése esetén nincs biztosítékuk arra, hogy a nemzetközi piacon értékesíteni tudják. A BKK vezérigazgatója szerint azonban a buszgyártók többségének változtatnia kell a kényelmes hozzáállásán, és szabályos, érvényes ajánlatot adni a pályázatra. Vitézy Dávid hangsúlyozta, ahogy eddig is, a jövőben is úgy fogják kiírni a tendereket, hogy azon a magyar buszgyártók meg tudjanak felelni.
(Kossuth Rádió)