Országos elfogatóparancsot adott ki a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bakony Róbert ellen, a 47 éves elítéltnek szombaton néhány órás eltávozást engedélyezett a szegedi büntetés-végrehajtási intézet, oda azonban nem tért vissza a megadott határidőig – közölte a főkapitányság szóvivője vasárnap.

Bakony Róbert
Szenti Szabolcs elmondta, hogy a hatóságok megtették a szükséges intézkedéseket az elítélt mielőbbi elfogása érdekében, valamint értesítették a határátkelőhelyeket és a szomszédos országok rendőri szerveit is.
A férfi 185 centiméter magas, 110 kilogramm, barna hajú, arca kerek, szeme barna, szemöldöke széles ívelt, szemüveget visel, jobb lábán egy 15 centiméteres heg látható – közölte a százados.
Mivel Bakony Róbert emberölés bűntette miatt töltötte jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetését a Szegedi Fegyház és Börtönben, a rendőrség arra kéri a lakosságot, hogy senki se próbálja meg elfogni a férfit, hanem azonnal tárcsázza az ingyenesen hívható 107, 112 központi segélyhívó telefonszámok bármelyikét.
(MTI nyomán)
1. frissítés: Büntetési ideje alatt a hatóságok eltávozásra engedhetnek egy gyilkost? - A Jobbik jogszabály-módosítást nyújt be
A Jobbik szerint Magyarország totális jogállami és morális válságát mutatja az, hogy büntetési ideje alatt a hatóságok eltávozásra szabadon engedhetnek – akár egyetlen percre is – egy emberölésért jogerősen elítélt gyilkost.
Mirkóczki Ádám szerint a magyar közállapotok abszurdisztáni állapota sok meglepetést már nem tud szolgáltatni, de az fölöttébb nyugtalanító, hogy bármikor elsétálhat mellettünk az utcán Sztojka Iván, Szögi Lajos egyik lincselője, netán a kulcsi mészáros vagy esetleg a balástyai rém, mert éppen szokásos kimenőjüket kapták meg wellness-börtönükből.
A Jobbik azonnali vizsgálatot követel a belügyminisztertől és a büntetés-végrehajtás országos vezetőitől a szökés körülményeiről, s már a jövő héten jogszabály-módosítást nyújt be az Országgyűlésnek, hogy a jogerősen szabadságvesztésre ítéltek – kivált az életellenes bűncselekmények elkövetői – büntetésük időtartama alatt egy másodpercet se tölthessenek a börtön falain kívül - írja a Jobbik szóvivője.
2. frissítés: Jutalomból hagyhatta el a Csillagot Bakony - korábban már háromszor volt kimaradáson
A BVOP közleménye szerint a férfi a Szegedi Fegyház és Börtön nagyfai objektumát jutalomból engedélyezett, csoportos kimaradásra hagyhatta el. Amikor az elítélt határidőre nem tért vissza, az intézet parancsnoka fogolyszökés vétsége miatt azonnal feljelentést tett.
A közlemény szerint a férfi több mint öt éve van az intézetben, börtön fokozatban tölti büntetését, kettes, azaz a második legenyhébb biztonsági besorolással. Az elítélt folyamatosan dolgozott, csaknem húsz alkalommal kapott jutalmat, korábban három alkalommal volt jutalomból kimaradáson, minden esetben időben visszatért a börtönbe - írta Közleményében a BVOP.
Bakony Róbertet 2009 márciusában ítélte jogerősen tíz év börtönbüntetésre a Győri Ítélőtábla egy ismerőse meggyilkolása miatt. A férfi 2006 augusztusában bántalmazta, majd megfojtotta egy ismerősét, az áldozat holttestét pedig elásta.
A bűncselekmény előzményeként Bakony Róbertet a sértett feljelentette azzal, hogy ellopott tőle egy rakodógépet. Ezt a vádlott erősen sérelmezte, mivel korábban kapott felfüggesztett szabadságvesztésének próbaideje még nem járt le, s attól tartott, hogy az ügyek halmozódása miatt a rá rótt szabadságvesztést le kell töltenie.
A férfi szorongatott helyzetéből kínálkozó lehetőséget a későbbi sértett felismerte. Feljelentését visszavonta és hivatalosan azt nyilatkozta, hogy az ominózus gépet a vállalkozó megvette tőle. Ugyanakkor elkezdte zaklatni, többször pénzt kért tőle, és megfenyegette, hogy nyilatkozatát bármikor visszavonhatja.
(MTI nyomán)
3. frissítés: A délvidéki Topolyán fogták el Bakony Róbertet
A délvidéki Topolyán (Backa Topola) elfogták a rendőrök azt a férfit, aki néhány órás szombati kimenője után nem tért vissza a börtönbe – közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnap délután.
Szenti Szabolcs elmondta, hogy a gyilkosság miatt börtönbüntetését töltő, 47 esztendős férfit élettársa lakásán találták meg a Szabadkai Rendőrségi Igazgatóság munkatársai. Bakony Róbert ellen fogolyszökés vétségének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás - tájékoztatott a százados.
A Jobbik azonnali vizsgálatot követel a belügyminisztertől és a büntetés-végrehajtás országos vezetőitől a szökés körülményeiről, és már a jövő héten jogszabály-módosítást nyújt be az Országgyűlésnek, hogy a jogerősen szabadságvesztésre ítéltek - kivált az életellenes bűncselekmények elkövetői - büntetésük időtartama alatt egy másodpercet se tölthessenek a börtön falain kívül - közölte Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.
(MTI nyomán)
4. frissítés: A Híradó összeállítása