Vádemelési javaslattal zárta le a Lenti Rendőrkapitányság a 2012. május 31. és június 1. között Zalabaksán történt lopás miatt indult nyomozást.
A Lenti Rendőrkapitányság munkatársai 2012. június 1-jén Zalabaksán ellenőrzés alá vontak egy kerékpárost. A Cup irányából Frimanház felé tartó férfi kerékpárja csomagtartóján több zsákot szállított, melyekben fém gyertyatartók voltak. Mivel hitelt érdemlően nem tudott elszámolni a kegytárgyak eredetével, ezért egy önkormányzati alkalmazottat hívtak a helyszínre, aki felismerte a gyertyatartókat, amelyek a zalabaksai temetőből származtak. Mivel a férfinek nem volt engedélye elszállításukra, ezért bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt előállították a Lenti Rendőrkapitányságra.

Az elfogást követően a rendőrök Zalabaksa két temetőjére is kiterjesztett helyszíni szemlét hajtottak végre, melynek során kiderült, hogy a két temetőből összesen nyolc darab gyertyatartó hiányzott, melyből kettőt a férfi kerékpárján meg is találtak. A hiányzó hat darab gyertyatartó közül kettőt a férfi lakásán, négyet pedig egy lenti lakóháznál találtak meg a rendőrök, utóbbiak már össze voltak darabolva. A rendőrök valamennyi megtalált kegytárgyat lefoglalták.

A nyomozás során kiderült, hogy a férfi két nap alatt összesen két darab réz spiritusztartót és hat darab alumínium gyertyatartót tulajdonított el. A lefoglalt kegytárgyakat a rendőrök visszaadták a tulajdonosnak, akinek a lopással okozott 240 000 forint kárából a feldarabolt négy darab gyertyatartó kivételével minden megtérült.
A nyomozás során keletkezett iratokat a Lenti Rendőrkapitányság vádemelési javaslattal küldte meg az ügyészségnek.
(Keszthely TV)