A magyarok génjeikben hordozzák a föld szeretetét - mondta Orbán Viktor a Bonafarm-csoport tehenészetének avatóján, amelyen az ugyancsak megszólaló Csányi Sándor sertéstelepi állást ajánlott a Pick sertésimportját nyilvánosságra hozó Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkárnak. Orbán szerint vannak vitái a bankvezérrel, majd méltatta a "falusi legényből" bankvezérré lett Csányi Sándort.
Ennyi hókuszpókusz régen nem volt, mint ami itt a pénzt hozza, de az ő gyerekkorában mindennap mennie kellett friss tejért, amit az Ádámnétól hozott nap mint nap az Orbán család - mondta Orbán Viktor arra a kérdésre válaszolva, hogy mint vidéki származású, fejt-e már tehenet, és most itt a gazdaságban megpróbálkozna-e vele. A kormányfő kedden Csányi Sándor OTP-vezérigazgatóval és Csányi Attila Bonafarm-vezérrel közösen felavatta a Csányi-család érdekeltségébe tartozó Bóly Zrt. Villány mellett található, csípőtelki új tehenészetét.
Az avatási ünnepséget megelőzően a miniszterelnök azt mondta, hogy azért fogadta el Csányi Sándor meghívását, mert szerinte a magyaroknak bátorításra van szükségük ahhoz, hogy világszínvonalon termeljenek. Orbán szerint helyi megerősítésekre van szükség ahhoz, hogy a magyarok elhiggyék, ami most az országgal történik, csak "balszerencse, rossz álom", és a magyarság igenis képes magasabb nemzeti összterméket előállítani. Ezzel a miniszterelnök magyarázatot adott arra, hogy miért jár az utóbbi időben olyan gyakran üzemavatásokra.
Orbán Viktor szerint a magyarok génjeikben hordozzák a föld szeretetét, ezért az elnéptelenedő falvak képe az elmúlt két évtized vidékellenes szemléletére vezethető vissza, ami Orbán szerint azt hitette el a magyarokkal, hogy lehet csak termelésszervezésből, igazgatásból élni, valódi munka nélkül. Szerinte a most felavatott tehenészet is igazolja, hogy a föld "megadhatja" még a városi kényelmes életet is.
Az ünnepségen szintén beszédet mondó Csányi Sándor arról beszélt, hogy nemrég hideget-meleget kapott a miniszterelnöktől, amikor kiderült, hogy a Bonafarm-csoporthoz tartozó Pick Zrt. importból fedezi a nyersanyag egy részét. Csányi azt mondta, elmagyarázta Orbánnak, hogy a hazai mezőgazdaság nem képes versenyképesen előállítani a megfelelő mennyiségű alapanyagot (az OTP vezetője szerint cége, a Pick sertésből 10 százalékban, nagyobb súlyú kocákból 50 százalékosan tudja Magyarországról biztosítani a húst), amit szerinte a kormányfő megértett, "Ángyán József úr viszont nem hajlandó megérteni ezt", mondta Csányi, aki ezután bejelentette, hogy szívesen alkalmazná az import miatt őt bíráló volt államtitkárt valamelyik sertéstenyészetében. Úgy fogalmazott, "Ángyán mondjon egy összeget", azt megadja fizetésnek.
Ezt követően arra kérte Orbán Viktort, hogy az új földtörvény megalkotásakor vegyék figyelembe az állattartók igényeit is, és legalább annyi földet juttassanak a gazdáknak, ahol meg tudják termelni a takarmányt. Orbán Viktor Csányi szavaira reagálva azt mondta, hogy gyakran vannak vitái a bankvezérrel, példaként a bankadót és a devizahitelesek megsegítését említette, hozzátette, hogy a legkeményebb vitáik a mezőgazdaság fejlesztéséről vannak. Ezt követően hosszan méltatta a Csányi érdekeltségébe tartozó Bonafarm erőfeszítéseit, és azt mondta, hogy ez annyiban érdekes, hogy Csányi szinte az egyetlen bankár, aki Magyarországon a mezőgazdaságba fektet. Orbán szerint ezért még az ellenfelei is elismerik, hogy Csányi az elmúlt huszonöt év legtehetségesebb falusi legényből vált bankárja.
(HVG nyomán)
Kapcsolódó: