Nemcsak portálunk betiltásán dolgozik a Fidesz - Papcsák Ferenc, Zugló polgármestere feljelentést tett a Népszava és a Hír24 kommentelői ellen, a rendőrség pedig kikérte a két laptól a kommentelők adatait.

Papcsák Ferenc esete a szólás- és véleményszabadsággal
A Népszava szombat hajnalban megjelent cikke szerint a XVI. kerületi rendőrkapitányság büntetőeljárást folytat a lap online hozzászólói ellen. Az eljárás Az Ezren tüntettek Papcsák ellen című, a lap online felületén még áprilisban megjelent cikkéhez érkező hozzászólások miatt indult.
Négy hozzászólást kifogásolt a feljelentő, és mivel személyiségi jogi ügyről van szó, feltehetően a feljelentést Papcsák Ferenc tette meg a rendőrségen. A négy hozzászólásból csak kettő látható a honlapon, a másik kettőt már korábban moderálták a Népszava szerkesztői. Az egyik kommentelő úgy tiltakozott a kommunális adó és a bölcsödei gondozási díj ellen, hogy azt írta: "Fizessen Papcsák úr és szemérmetlen, népnyúzó bandája!!!" A másik hozzászóló őrült fitnyiszes polgármesternek és gerinctelennek nevezte a polgármestert.
A lap ügyvédje szerint a két vélemény nem lép túl a véleménynyilvánítás szabadságának keretein. A rendőrség a büntetőeljárásról szóló törvényre hivatkozva a "felhasználói nevek személyek azonosításához szükséges adatokat" kérte a laptól, amely azonban keresi annak jogi lehetőségét, hogy mégse kelljen kiadni a személyes adatokat. A hozzászólókat értesítették, és ha mégis ki kell adniuk az adataikat, akkor a lap ügyvédje ingyen vállalja jogi képviseletüket.
Nem sokkal később a Hír24 is arról adott hírt, hogy április 13-ai Papcsák visszavág című cikkükhöz érkezett hozzászólások miatt őket is megkereste a XVI. kerületi rendőrkapitányság. A feljelentő rágalmazással és becsületsértéssel vádolja négy kommentelőjüket, akik keresetlen szavakkal illették a polgármestert.
A Hír24 szintén azt feltételezi, hogy a feljelentést Papcsák Ferenc tette meg. Ugyanakkor közölték, hogy mivel az oldalon facebookos kommentelés zajlik, nem őriznek semmilyen személyes adatot a hozzászólóikról.
(Index nyomán)