Nyilatkozatban támogatta hat, az október végén tartott oslói Wallenberg-konferencián résztvevő történész a rendezvényt szervező Holokauszt és Vallási Kisebbségek Tanulmányi Központ vezetőségének döntését, hogy visszavonták Jeszenszky Géza oslói nagykövet meghívását a tanácskozásra, és egyúttal elítélték, hogy a diplomata megírta a közismert valóságot a cigány vérfertőzésről.
Az amerikai, svéd, brit és izraeli kutatók nyilatkozatát Karsai László történész, a Szegedi Tudományegyetem tanára juttatta el vasárnap az MTI-hez.
A hat történész nyilatkozatban azt írják: a diplomata állításai a "romákról" "intellektuálisan értékelhetetlenek és etikailag elfogadhatatlanok".
Ezeket az állításokat Karsai László hozta a konferencián részt vevő kollégái tudomására. Az egyetemi tanár előzőleg lemondta részvételét a rendezvényen, mivel nem akart megjelenni olyan eseményen, amelyet "részben olyasvalaki szervez, aki hamis és rasszista állításokat terjeszt" - írták a nyilatkozatot jegyző történészek. Hozzátették: a holokauszt-központ vezetősége Karsai Lászlóval egyetértésben arról tájékoztatta Jeszenszky Gézát, hogy a meghívását visszavonták.
Hangsúlyozták, hogy egyértelműen elítélik Jeszenszky Géza "rasszista kijelentéseit". A diplomata "elvakult és felháborító állításai támadást jelentenek a magyarországi romák polgári és emberi jogai ellen" - írták. Megjegyezték: a kijelentések "kitalált, alaptalan álláspontot" jelenítenek meg a "romák kultúrájáról és családi életéről".
Véleményük szerint el kell ítélni a rasszizmus minden formáját, és a "romák" helyzetével méltósággal kell foglalkozni. "A rasszizmus és az intolerancia súlyosbítják a romák és más kisebbségek helyzetét" – tették hozzá.
(MTI nyomán)
Néhány példa, amit a most ajvékoló zsidók is nagyon jól ismernek, de tagadják, nehogy szóba kerüljön a saját fajtájuk beltenyészete is: