Görögországban, Spanyolországban és általában a déli országokban az utóbbi időben a gazdasági válság hatására felerősödött tendencia a multinacionális cégek kivonulása. Magyarországon is vannak társaságok, amelyek bejelentették üzlethálózataik felszámolását. A multik kivonulásának oka inkább a rossz stratégia követése - állítja a közgazdász.
Csath Magdolna az M1 Ma reggel című műsorában elmondta, hogy nincs miért megijedni, mert bőven maradnak multinacionális cégek hazánkban. Emlékeztetett: annak idején, a rendszerváltást követően özönlöttek Magyarországra ezek a cégek, amelyek jelentős adókedvezményben részesültek. A közgaszdász szerint azért települtek ide, mert alapvetően a lehetőségeket látták meg, „vadnyugat helyett vadkeletként jöttek”, hiszen óriási profitot lehetett leszakítani, nem is annyira jó termékekkel. Az, hogy néhányan kivonulnak hazánkból, sokkal inkább, egy rossz stratégia követésének a következménye. „A kérdés inkább az – emlékeztetett a közgazdász, hogy azoknak a cégeknek, amelyek munkahelyteremtés céljából adókedvezményt kaptak, és most kivonulnak hazánkból, nem kell-e valamit visszaadniuk azért, mert nem teljesítették a vállaltakat.”
Bebizonyosodott, állítja Csath Magdolna, hogy nem lehet akármit eladni a magyar piacon. Azok a cégek, amelyek jó minőségű terméket árulnak és színvonalas szolgáltatást nyújtanak még ebben – az egész világra jellemző – bizonytalan gazdasági környezetben is megállják a helyüket.
(Híradó nyomán)