Ertsey Katalin, az LMP országgyűlési képviselője kedden felfüggesztette párttagságát - értesült az MTI. A képviselő a párt tagságának levélben jelezte szándékát.
A politikus a hét végéig gondolkodási időt kért, hogy ezalatt eldönthesse, a jövőben is rész tud-e venni az LMP képviselőjeként a munkában. Ertsey Katalin az MTI megkeresésére nem akarta kommentálni az információt.
A képviselő a levélben úgy fogalmaz, hogy a hétfői frakcióelnökségi szavazás miatt jutott erre az elhatározásra. Magyarázatként azt írja, hogy a választás "az ocsmány politikai alkuk és kontraszelekció diadala volt".
Szavai szerint Szél Bernadett képviselőtársával az elmúlt egy hétben voltak "az egyetlen lehetséges megoldás, majd hol emblematikus figurák, hol híd-emberek, végül amikor a politikai alkuk megköttettek, egyszerre lettünk feleslegesek, mert itt a tehetség, a szorgalom és a vezetési képesség olyan dolgok, amikre nincs igény". (Ertsey Katalin és Szél Bernadett múlt hét pénteken kaptak jelölést a frakcióvezetői tisztségre, de ezt nem fogadták el.)
Ami itt történik, az minden, ami ellen ezt a pártot annak idején létrehozták, és ebben mindkét oldal a legszörnyűbb oldalát mutatta ki - írja a levélben. Az LMP parlamenti frakciója hétfői ülésén Schiffer Andrást frakcióvezetővé, Karácsony Gergelyt, Osztolykán Ágnest és Dorosz Dávidot -helyettessé választotta.
A liberális pártnak azért kellett új frakcióvezetőt választania, mert, miután az LMP kongresszusa elutasította a csatlakozást az Együtt 2014-hez, Jávor Benedek - valamint háromból két helyettese, Szabó Tímea és Karácsony Gergely - lemondott. Így a párt képviselőcsoportját a harmadik helyettes, Mile Lajos vezette átmenetileg. Az LMP-frakció múlt pénteken közel kilenc órán keresztül tárgyalt zárt ajtók mögött, de akkor nem tudott döntésre jutni a frakcióvezetésről.
(MTI nyomán)