Magyarország még nem alakította ki végleges álláspontját arról, hogy miként szavaz Palesztina ENSZ-státusának módosításáról csütörtökön, az ügyben még egyeztetnek a többi uniós tagállammal - mondta Kaleta Gábor, a tárca sajtó főosztályának vezetője szerdán az MTI-nek.
A palesztinok 1974 óta megfigyelői státussal rendelkeznek az ENSZ-ben, de nem államként. Kezdeményezésükben azt kérik, hogy a Vatikánhoz hasonlóan "nem tag megfigyelő államként" lehessenek jelen a világszervezetben.
Várhatóan Ausztria, Dánia, Franciaország, Norvégia, Spanyolország, Svájc és Törökország megszavazza a határozattervezetet az ENSZ Közgyűlésének csütörtöki ülésén, Németország viszont bejelentette: nemmel voksol. Biztosan az új státus ellen szavaz az Egyesült Államok és Izrael is.
Az ugyancsak zsidóbérenc vezetésű Nagy-Britannia pedig azt közölte: akkor támogatja a palesztinok kérését, ha garantálják, hogy visszatérnek a palesztin-izraeli tárgyalásokhoz, és nem nyújtanak be keresetet Izrael ellen a Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC). A státus változása a világszervezetben ugyanis azt is jelentené, hogy a palesztinok kérhetnék felvételüket nemzetközi testületekbe, így az ICC-be is.
Litvánia ugyanakkor azt jelentette be, hogy az EU egységes álláspontjának hiányában tartózkodik a voksoláson.
(MTI nyomán)