Az országgyűlési törvény módosítását kezdeményezi a Fidesz annak érdekében, hogy a jobbikos Gyöngyösi Márton hétfői parlamenti felszólalásához hasonló esetekben utólag is pénzbírságot lehessen kiszabni az országgyűlési képviselőkre - hangzott el a csütörtöki házbizottsági ülést követően.
Az MSZP és az LMP is módosítaná az országgyűlési törvényt, a Jobbik pedig szeretné, ha a levezető elnök számára a Házszabály világos helyzetet teremtene ilyen esetekre.
Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese csütörtökön újságírók előtt ismertette: a nagyobbik kormánypárt még csütörtökön benyújtja azt a törvénymódosító javaslatát, amely szerint ha a levezető elnök nem tesz javaslatot az Országgyűlés méltóságát sértő kijelentéseket tevő képviselő bírságolásra, akkor a házelnöknek erre 5 napon belül utólag is lehetősége lesz, és pénzbírságot szabhat ki az érintett képviselővel szemben. A bírság az országgyűlési törvénynek megfelelően legfeljebb a képviselői tiszteletdíj egyharmada lehet.
A fideszes politikus hangsúlyozta: az Országgyűlés falai között a méltóság megőrzése kiemelten fontos, ezért - a szólásszabadság és a mentelmi jog tiszteletben tartása mellett - az ilyen kijelentéseket szankcionálni kell.
Schiffer elkésett, nem tárgyalták a javaslatát
Schiffer András, az LMP frakcióvezetője eredetileg egy állásfoglalás-tervezet benyújtásával készült a csütörtöki házbizottsági ülésre, azonban elkésett a tanácskozásról, így előterjesztő hiányában a testület nem tárgyalta javaslatát.
A liberális politikus az ülés után a sajtó képviselőinek hangsúlyozta: meg kell adni azokat a jogi lehetőségeket, amelyekkel a "rasszista uszítást félbe lehet szakítani" az Országgyűlésben.
Az LMP a Fidesz javaslatával ellentétben jobban szeretné, ha nem lehetne "pénzzel megváltani" az ilyen kijelentéseket, hanem nem is lehetne végigmondani az ilyen gondolatokat.
Éppen ezért az LMP többpárti törvénymódosítási javaslat megalkotására tesz javaslatot a többi parlamenti erő felé olyan céllal, hogy az országgyűlési törvénybe kerüljön bele: ha egy felszólalás többek között "faji, vallási, vagy a lakosság más, az emberi személyiség lényeges vonásán alapuló csoportjaihoz tartozás miatti gyűlöletkeltésre irányul", akkor ezt a felszólalást félbe lehessen szakítani.
Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója azt mondta, az LMP állásfoglalás elkészítésére vonatkozó javaslata megkésett, hiszen erről már a házbizottság keddi ülésén döntöttek a frakciók. Hangsúlyozta: az MSZP nyitott és keresi az együttműködést, hogy a "demokratikus ellenzék" és a kormányoldal közös javaslattal egyszer és mindenkorra tegye lehetetlenné az Országgyűlésben a hasonló felszólalásokat.
Balczó Zoltán, az Országgyűlés jobbikos alelnöke - aki a szóban forgó felszólalás elhangzásakor az ülést vezette - azt hangsúlyozta: tételesen a jelenlegi házszabályban nem szerepel olyan passzus, ami alapján neki levezető elnökként meg kellett volna vonnia a szót Gyöngyösi Mártontól.
Ha lett volna ilyen passzus, megvonta volna a szót, hiszen kötelessége betartatni a szabályokat - mondta, szorgalmazva egyúttal, hogy a levezető elnök számára a házszabály módosítása teremtsen világos helyzetet az ilyen esetekre. A konkrét javaslattal kapcsolatban a Jobbik később alakítja ki az álláspontját - jelezte.
(MTI nyomán)