Kumin Ferenc nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkár szerint amerikai külügyminisztériumi tárgyalópartnerei elismerték, hogy a magyar kormány gyorsan reagált a "zsidózó" jobbikos parlamenti fölszólalására, a választási eljárási törvény pedig szerinte szóba sem került.
Az Egyesült Államokban pozitívan reagálnak azokra a változtatásokra, amelyeket Magyarország a legtöbbet bírált kérdésekben tett - jelentette ki pénteken az MTI-nek nyilatkozva, a héten New Yorkban és Washingtonban folytatott megbeszéléseit összegezve Kumin Ferenc nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkár.
Az amerikai fővárosban Kumin Ferenc a hét folyamán találkozott Brent Hartleyval, a külügyi tárca európai és eurázsiai ügyekért felelős új helyettes államtitkárával és Thomas O. Melia emberi jogok kérdésében illetékes helyettes államtitkárral. Közös munkaebéden vett részt Michael Hammerrel, a diplomáciai tárca társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárával.
"A megbeszéléseken felmerültek azok a témák, amelyek általában dominálják a Magyarországgal kapcsolatos amerikai véleményeket, részben a kritikus ügyek is" – nyilatkozott Kumin Ferenc. – "Azt tudtam megállapítani, hogy lényegesen kedvezőbben ítélik meg a magyar helyzetet, pozitívan reagálnak azokra a változtatásokra, amelyeket Magyarország tett a legtöbbet kritizált kérdésekben."
Kumin New Yorkban megbeszélést folytatott a Rágalmazásellenes Liga (ADL) elnevezésű zsidó szervezet és a Vezető Zsidó Szervezetek Elnökeinek Konferenciája (CoP) képviselőivel. "A megbeszéléseknek szerencsétlen aktualitást adott a hét elején az Országgyűlésben elhangzott jobbikos felszólalás, az incidens árnyékában a partnerek hangot adtak elégedetlenségüknek" – mondta a helyettes államtitkár.
Az amerikai tárgyalófelek jelezték: a jövőben szívesen látnának olyan konkrét intézkedéseket, amelyek lehetővé tennék, hogy a hasonló incidensek elkerülhetők legyenek. Ezzel kapcsolatban kérdéseket és kéréseket fogalmaztak meg. Kumin Ferenc rámutatott, hogy ebben a témában a felek között a jövőben is folyamatos lesz a párbeszéd.
"Tárgyalópartnereim New Yorkban és Washingtonban is elismerték, hogy a magyar kormányzat szereplői és a magyar intézmények, így az Országgyűlés is, gyorsan és határozottan reagáltak az antiszemita parlamenti felszólalásra" – mondta Kumin Ferenc. Hozzátette, hogy az ilyen ügyekben továbbra is cél a minél gyorsabb reagálás. "Ha tudunk ebben javítani, akkor javítani fogunk" – mondta. A helyettes államtitkár megbeszéléseinek témái között szerepelt még a magyar demokratikus intézmények általános állapota, egyebek között a sajtószabadság kérése.
"A sajtószabadság kérdésében most, hogy már elég jelentős idő áll mögöttünk a változások óta, a fő tapasztalatok semlegesek vagy pozitívak. Ebből kifolyólag sok korábbi félelem és aggodalom eloszlott" – nyilatkozott Kumin Ferenc.
A helyettes államtitkár megbeszélésein hangsúlyos helyet kapott a magyarországi cigányság helyzete. A választási eljárás kérdése viszont állítása szerint a külügyminisztériumban nem merült fel.
A helyettes államtitkár találkozott több jelentősebb médiaorgánum, egyebek között a Fox News és a CNN televízió, az AP hírügynökség, valamint a The Wall Street Journal, a The Washington Post, a The New York Review of Books és a The Washington Times munkatársaival. Kumin Ferenc megbeszélést folytatott a Freedom House, valamint több politikatudományi kutatóintézet, így a Közép-európai Politikai Kutatások (CEPA), a transzatlanti kapcsolatokkal foglalkozó Európai Intézet, a Külpolitikai Kezdeményezés (FPI) és a Nemzeti Demokrata Intézet munkatársaival.
(MTI nyomán)