Vadonatúj aszfaltutat hozott a Mikulás a miskolci alpolgármesternek. A kettős költségtérítéséről és a „havi 47 ezer forintból meg lehet élni" kijelentéséről elhíresült fideszes honatya, Zsiga Marcell nemrég vett egy családi házat a Miskolc Rózsadombjának számító Miskolctapolcán. A festői környezetben lévő ingatlannal egy gond volt csupán: rossz minőségű volt az utcájának az útburkolata.
Ezen azonban viharos gyorsasággal segítettek. Hétfőn felvonultak a munkagépek, és a munkások péntekre tükörsima aszfaltfelületet varázsoltak mintegy száz méter hosszú szakaszon. Sőt a csapadékelvezető árkot is kialakítottak az út mellett. A beruházás nagyjából 7 millió forintjába került az önkormányzatnak.
Zoom
Zsiga Marcell Miskolc városának alpolgármestere is egyben, így vélhetően túl nagy meglepetést nem okozott számára az útfelújítás. Üröm az örömben, hogy csak Zsiga szomszédai örülhetnek maradéktalanul a felújításnak, mivel csak az utca alsó felén újították fel a burkolatot, a felső részéhez hozzá sem nyúltak.
– Megkérdeztük a melósokat, hogy a másik felét is leaszfaltozzák-e, azt felelték, hogy nem. Azzal magyarázták, hogy ide költözött egy politikus, s vélhetően azért kellett megcsinálniuk ezt a szakaszt – háborogtak a távolabbi szomszédok. Kiss Sámuel is értetlenül állt a kapujában.
– Nagyon meglepődtünk, amikor megláttuk a gépeket, ám aztán hiába vártuk, hogy ideérjenek, az első kereszteződésnél végleg leálltak – panaszkodott.
Zoom
A beruházás nem szerepelt a város idei költségvetésében. A Blikk megkérdezte a polgármesteri hivatalt, hogy miért pont ezt az útszakaszt újították fel, amikor a környéken ennél sokkal rosszabb állapotú földutak is találhatók.
– A 2010-es árvízkor elöntött öt utcát újítottuk fel a költségvetés el nem költött forrásaiból - válaszolták.
A lap kereste Zsiga Marcellt, hogy nem érzi-e visszásnak, hogy pont az új háza előtt csinálják meg az útburkolatot. Mobilját a titkárnője vette fel, és hiába hagytak üzenetet, hogy hívja vissza őket, nem reagált.
Frissítés: Költözése után máris aszfaltoztak Zsigánál
A Blikk kiderítette: a fideszes politikus és felesége alig pár héttel azelőtt szerezte meg családi házuk tulajdonjogát, hogy az önkormányzat az oda vezető utat 7 millió forintért leaszfaltozta.
Mint ismeretes: rekordtempóban, négy nap alatt aszfaltozták le azt az utcát, ahol Zsigáék laknak. A munkagépek november 26-án vonultak ki, s 29-re már végeztek is a munkával. Csakhogy a környéken igazi felháborodást váltott ki, hogy a jóból csak Zsigáék és közvetlen szomszédai részesültek, mivel az utat az alpolgármester háza utáni kereszteződésig csinálták meg. Ráadásul Miskolctapolcán idén csak öt utcát újítottak fel, s ebbe a városvezetőé pont beleesett, ráadásul úgy, hogy ez a munka nem is szerepelt a város költségvetésében.
A Blikk kikérte a politikus házának tulajdoni lapját, amely érdekes egybeesésről árulkodik. Eszerint október 30-án került végleg Zsigáék tulajdonába a 1120 négyzetméteres telek és a rajta álló 150 négyzetméter alapterületű, háromszintes épület. Vagyis az aszfaltozás előtt alig három héttel.
– Valamivel több mint 40 millió forintért adhatták el azt a házat az előző tulajdonosok, akik külföldre költöztek – mondták el a szomszédok. Az ár reális lehet, mivel ugyanabban az utcában egy hasonló méretű és állapotú házat 55 millió forintért hirdetnek.
– Azon a környéken a hasonló, jó minőségű házak 40-50 millió forintba kerülnek – mondta Rutai Gábor, a Duna House ingatlanközvetítő vezető elemzője, aki szerint egy útfelújítás növelheti az ingatlan értékét.
– Ha nem vonz többletforgalmat a simává varázsolt út, akkor akár 1-2 százalékkal is növelheti az ingatlan értékét – tette hozzá a szakember. Így Zsigáék háza majd 1 millió forinttal többet érhet az önkormányzati beruházásnak hála.
A fideszes politikusnak nem kellett hitelt felvennie a 40 milliós ingatlan megvételéhez, mert az ingatlan tehermentes, így jó kérdés, honnan volt pénze rá. Számítások szerint pusztán a képviselői és alpolgármesteri fizetéséből nem tudott volna kifizetni egy ilyen ingatlant. A politikus 2010 tavaszán került a parlamentbe, és két éve alpolgármester. Költségtérítés nélkül 1 millió forintot kap havonta, ami nettóban 620 ezer forint. Ha a teljes fizetését félre tudta volna rakni, akkor is csak 30 millió forintot gyűjthetett össze. Mivel év elején csak 10,5 millió forintos megtakarítást vallott be, ezért valószínűleg el kellett adnia két miskolci ingatlanját.
(Blikk nyomán)