Mose Dávid, az izraeli-magyar állampolgárságú gyilkos
Mose Dávid 38 éves izraeli-magyar kettős állampolgárt néhány órával ezelőtt elfogta a thaiföldi rendőrség egy bevásárlóközpontban.A Válláh!Hádásot izraeli hírportál thaiföldi forrásokra hivatkozva jelenti: az ottani rendőrség a gyilkossággal kapcsolatban keres egy harmadik magyar állampolgárt is. A beszámolókból kiderül, hogy a gyilkos és az áldozat nem vájárként tengette életét a távol-keleti országban.
Az izraeli hírközlési eszközök beszámolói szerint ma délelőtt Thaiföld egyik szigetén elfogták Mose Dávid 38 éves, héberesített nevű izraeli-magyar kettős állampolgárt, miután a rendőrség gyanúja szerint a múlt hét pénteken ő gyilkolta meg a szintén kettős állampolgár Reisz Pétert. A Válláh!Hádásot thaiföldi rendőrségi forrásokra hivatkozva jelentette, hogy a helybeli hatóságok most a gyilkosságban segítkező harmadik személy után nyomoz. Az R. Lajos nevű, még szökésben levő „magyart” (nem lepődnénk meg, ha ő is kettős állampolgár lenne – J. K.) a rendőrség a gyilkosságban való részvétellel és a holttest elrejtésével gyanúsítja. A gyilkos feleségét már kihallgatta a rendőrség, ám egyelőre szabadlábon van.
Reisz Péter a meggyilkolása előtt érezte, hogy „üzlettársa” el akarja tenni láb alól, ezért védelemért fordult a bangkoki magyar nagykövetséghez, amelynek egyik munkatársa a megegyezés értelmében háromnaponként ellenőrizte, hogy életben van-e az eddig adatok szerint Thaiföldön alvilági bűncselekményeket elkövető „honfitársunk”. Az izraeli sajtó érdeklődésére a jeruzsálemi külügyminisztériumban röviddel ezelőtt azt közölték, hogy tudnak a gyilkosság részleteiről, de ők egyelőre nem foglalkoznak az esettel, mert eddig semmilyen megkeresés nem érkezett a zsidó állam thaiföldi nagykövetségére.
Reisz Péter kettős állampolgárt a múlt héten pénteken megkötözve, fején éles tárggyal megejtett ütésnyommal és testén több késszúrással holtan találták Thajföld egyik szigetén, ahol a nemzetközi bűnözők a sötét ügyleteiket folytatták. Reisz holttestét műanyagzsákba rejtve találták meg. Izraeli sajtóértesülés szerint Reisz Pétert azért gyilkolta meg az „üzlettársa”, mert aláhamisította Mose Dávid és annak édesanyja nevét egy 490 ezer dollárt érő telek tulajdonjogát igazoló okmányra.
Júszef el-Kudszi – Kuruc.info
A korábbi hír: Egy bevásárlóközpontban kapta el a phuketi rendőrség azt az M. Dávid nevű izraeli-magyar állampolgárt, akit egy magyarországi üzletember, bizonyos Reisz Péter meggyilkolásával vádolnak – adja hírül a Phuket Gazette. A helyi rendőrparancsnok a lapnak azt mondta. még egy gyanúsítottjuk van, őt még keresik.
A szigetország rendőrsége akkor indított hajtóvadászatot M. ellen, mikor egy thaiföldi gumifaültetvényen, egy nejlonzsákban megtalálták Reisz holttestét. A vizsgálatok alapján az üzletembert késsel ölték meg. A 47 éves férfi eltűnését egy szintén Thaiföldön tartózkodó barátja jelentette be múlt szerdán, aki szerint Reisznek üzleti vitája volt "egy másik magyarral".
A phuketi rendőrség akkor azt közölte: M. Dávidnak egy Andras Ngmgth Gabor (feltehetően: András Németh Gábor) névre kiállított izraeli útlevele is van, és üzleti partnere, társtulajdonosa volt Reisznek.
M. Dávidról (alias Németh Gáborról) korábban a Blikk azt írta, itthon kicsalt pénzből hotelt vett, és maffiabandát működtetett Thaiföldön. A thai hatóságok a feltételezett gyilkostól többek közt azt is szeretnék megtudni, hol van a szintén halott Csápai László „sírja", akinek tavalyi eltűnési ügyében már emberölés miatt indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda is.
(Hír24 nyomán)