A Jobbik maximálisan szolidaritást vállal a hallgatókkal, és támogatja őket a törekvéseikben, Orbán Viktor pedig ugyanúgy hazudott, mint Gyurcsány Ferenc - többek között ezt mondta Vona Gábor, a párt elnöke budapesti sajtótájékoztatóján.

A Jobbik elnöke szerint a tandíj bevezetésével Orbán Viktor ugyanolyan hazugságot követett el az egész országgal szemben, mint tette azt korábban Gyurcsány Ferenc.
Vona Gábor szerdai budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a Fidesz ellenzékben még népszavazást szervezett a tandíj bevezetése ellen, ehhez képest kormányra kerülve, két hónappal a felvételi jelentkezések előtt drasztikusan csökkentették az államilag finanszírozott felsőoktatási keretszámokat, és lényegében bevezették a tandíjat.
A politikus hangsúlyozta: a Jobbik maximálisan szolidaritást vállal a hallgatókkal, és támogatja őket a törekvéseikben, mert "ez egy becsületbeli ügy". Szerinte ez a lépés a kormányzati arrogancia újabb megnyilvánulása, amely az egész országnak rossz, nemcsak a felsőoktatásban résztvevők számára. Vona Gábor úgy véli, hogy a Fidesz ezzel a lépésével már nemcsak tétlenül nézi, ahogy a fiatalok elmennek az országból, hanem aktívan ösztönzi is őket erre.
Az ellenzéki pártelnök hiteltelennek nevezte az MSZP megnyilvánulásait is az ügyben, mert szerinte "az MSZP-nek a tandíj olyan, mint szúnyognak a vér: a lételeme".
Vona Gábor felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy mutassa meg a Fidesz 2010-es választási programjában, hogy pontosan hol szerepelnek ezek a felsőoktatási intézkedések. Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárról szólva a Jobbik elnöke kifejtette: az államtitkár nem jó gazdája a területnek, hanem "egy terminátor", és a Jobbik szerint nincs más lehetősége, mint hogy lemondjon a posztjáról.
Hozzátette: semmilyen érdemi, vitaképes érve nincs a kormánynak arra, hogy amit most művel, az miért jó az országnak, a társadalomnak, vagy a felsőoktatásnak.
(MTI)