250 ezer forintos, rekordösszegű büntetést szabott ki a Fidesz-frakció vezetése Ángyán Józsefre, amiért a politikus hétfőn a kötelező szavazás ellenére nemmel voksolt arra az alaptörvény-módosításra, amely sarkalatossá, azaz kétharmadossá tette a termőföld forgalmazásának korlátait meghatározó földtörvényt.
A volt vidékfejlesztési államtitkár mellett a lap szerint 150 ezer forint büntetést kapott Révész Máriusz, L. Simon László és Kovács Ferenc is, akik, bár jelen voltak, nem szavaztak a kellő pillanatban.
Mint ismeretes, a kormánypártok hétfői frakcióülésén Orbán Viktor miniszterelnök keményen rápirított Ángyánra és Bencsik Jánosra, akik kezdettől bírálták és számos módosító indítvánnyal próbálták meg "feljavítani" a szerintük elhibázott földtörvényt, illetve az alaptörvény hozzá kapcsolódó módosítását. A két politikus a frakcióülésen azzal szembesítette Orbánt, hogy a választási programban ez utóbbit ígérte a Fidesz , és attól nagyon távol áll a nagyvállalkozókat helyzetbe hozó kormányzati elképzelés. Orbán Viktor a résztvevők tájékoztatása szerint hangját felemelve bírálta a képviselőket, amiért "politikai cirkuszt és hangulatkeltést csinálnak" hónapok óta, és felszólította őket, hogyha ha ez így nekik nem tetszik, "akkor menjetek, mert én egyben akarom tartani frakciót".
A hétfő esti szavazáson végül csak Ángyán József szavazott nemmel, Bencsik János megszavazta az alaptörvény-módosítást. A volt államtitkár utólag úgy nyilatkozott, hogy a lelkiismerete fontosabb neki, mint a frakciófegyelem.
(Origó - Blikk)
Korábban írtuk: Egyelőre még nem rúgják ki Ángyánt - csak pénzbüntetést kapott
Pénzbírságot szab ki a Fidesz-frakció Ángyán Józsefre, mert a kormánypárti politikus a képviselőcsoportban elrendelt kötelező szavazás ellenére nemmel voksolt hétfőn a parlamentben a földtörvénnyel összefüggő alkotmánymódosításra - közölte a Fidesz-frakció kedden az MTI érdeklődésére.
A kormánypárti képviselőcsoport sajtóosztálya emlékeztetett, hogy Rogán Antal frakcióvezető hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette, kötelező szavazás lesz a Fidesz-frakcióban a termőfölddel kapcsolatos alaptörvény-módosítás parlamenti határozathozatalakor, azt pedig - az alapszabályban foglaltak szerint - pénzbírsággal büntetik, aki ennek ellenére nemmel szavaz.
A parlament hétfő este fogadta el az alaptörvény harmadik módosítását, amely alapján sarkalatos, azaz kétharmados többséget igénylő jogszabály lesz a földtörvény. Az alkotmánymódosítást 263 igen szavazattal, 87 ellenében fogadta el a Ház. A kormánypárti képviselők mellett a "független" Pősze Lajos és Rozgonyi Ernő - két korábban jobbikos képviselő - szavazott igennel, a fideszes Ángyán József viszont az ellenzéki frakciókhoz hasonlóan nemmel voksolt.
"Mint korábban más esetekben, most is pénzbüntetést kap az a képviselő, aki nem tesz eleget a kötelező szavazásnak" - közölte a Fidesz-frakció. A büntetés összegére nem tért ki a tájékoztatás. Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke keddi sajtótájékoztatóján az MTI kérdésére hozzátette, hogy nem ez volt az első ilyen eset, és valószínűleg nem is az utolsó. "Hosszú távon a frakció együttműködése, együttdolgozása biztosított" - mondta.
Korábban írtuk: Ráripakodott Orbán Ángyánékra, mikor ígéreteire emlékeztették: "Ha nem tetszik, menjetek!"

Nagyon csúnyán rápirított Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz hétfő délelőtti frakcióülésén a földtörvényt és annak Alaptörvénybe betonozását bíráló Ángyán Józsefre és Bencsik Jánosra. Ők nyújtották be a legtöbb kormánypárti módosító javaslatot a földtörvényhez.
A kormány felülről, úgynevezett integrátorok közreműködésével koncessziós elven szervezné meg a földek haszonbérletbe adását, míg Bencsik és Ángyán a kis gazdaságokat és szövetkezeteket segítő rendszerben gondolkodik. A két politikus a frakcióülésen azzal szembesítette Orbánt, hogy a választási programban ez utóbbit ígérte a Fidesz, és attól nagyon távol áll a nagyvállalkozókat helyzetbe hozó kormányzati elképzelés.
A bírálatokra Orbán az ülés több résztvevője szerint indulatosan, a hangját felemelve azt vetette a képviselők szemére, hogy politikai cirkuszt csinálnak, hangulatkeltők hónapok óta, és ha ez így nekik nem tetszik, "akkor menjetek, mert én egyben akarom tartani frakciót".
Orbántól a szavazás elhalasztását is kérték, és erre azt mondta, hogy ha most nem zárják le a földtörvényt, akkor széthullik az egész. Ángyán nemmel szavazott, ami miatt a frakció alapszabálya szerint fegyelmi eljárás indul ellene.
(Origó nyomán)