Hétfőn késő este brutális támadás ért egy helybeli férfi testvérpárt - írta közleményben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság. A támadásban az egyik férfi a helyszínen életét vesztette, a másik súlyos, nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.
A borsodi nyomozók a BRFK és az ózdi rendőrök közreműködésével a bűncselekmény ismertté válása után egy nappal őrizetbe vették az emberöléssel megalapozottan gyanúsítható férfiakat.
A rendőrség későbbre ígért részletes tájékoztatást.
(HVG)
Frissítés: Vascsővel verték agyon kétezer forintért - "a közbiztonság gyakorlatilag nulla"
Esélyük sem volt menekülni hétfőn késő este az idős testvéreknek Ózdon, amikor két tetves rájuk törte házikójuk ajtaját. Sanyi bácsit (†71) vascsövekkel addig ütötték, amíg csak mozgott. A bácsinak valamennyi csontja eltört, koponyája szétnyílt, szörnyethalt még a brutális támadás alatt. Öccsét, Józsefet (68) szintén összeverték, koponyája szintén betört. Ő túlélte a támadást, ám tegnap még mindig életveszélyes állapotban kezelték a kórházban.
Zoom
A Szőlőkalja út végén, ebben a házban verték össze a testvéreket
A nyugdíjas testvérpár Ózd Tábla nevű kertvárosi részé­ben, a Szőlőkalja út végében, a hegyoldalban lakik egy házikóban. Sikításukat sem hallhatta senki, nemhogy a nyöszörgésüket.
A vérbe fagyott testükre kedden bukkant rá egy ismerősük. A házikó szobácskája és konyhája, a falak, de még a plafon is csurom vér volt. Miskolcról egy óra alatt Ózdra értek a megyei gyilkossági nyomozók, akik 20 óra alatt azonosították az idős testvérek támadóit. A bizonyítékok alapján egy 19 éves és egy 23 éves helybeli férfit kezdtek keresni, őket végül Budapesten a BRFK nyomozói kapták el. A bűncselekmény felfedezése után 26 órával már mindkét gyilkos rács mögött volt.
Rendőrségi forrásból megerősítették, a két gyanúsított néhány kérdés után részletes beismerő vallomást tett. Egyikük az áldozataikkal egy utcában lakik, vélhetően ő adta a tippet, hogy a védtelen öregeket támadják meg, ám mivel látásból ismerték őt, el kellett hallgattatni Sanyi bácsit és Józsi bácsit. Így várhatóan előre kitervelt, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés miatt kell felelniük, amiért életfogytiglanit is kaphatnak - azaz mi tartjuk el őket a nyomorult életük végéig.
A kegyetlen rablógyilkosok mindössze kétezer forintot zsákmányoltak, azt is apróban. A gyanúsítottak egyike sem dolgozott még életében folyamatosan, csak alkalmi munkáik voltak.
Az ózdiak szerint Táblában egyébként még nappal is rettegnek az ott élők (és nem Gyöngyösi Mártontól, s nem is a Gárdától...), akik többsége idős, védtelen nyugdíjas. Nem ritka, hogy fényes nappal támadják meg őket az utcákon portyázó cigányok. A Blikknek több városlakó is arról beszélt, hogy a közbiztonság gyakorlatilag nulla, még a város központi részein is.
A rendőrség csütörtökön ad tájékoztatást a bestiális ózdi rablógyilkosságról - "természetesen" az elkövetők származásának megnevezése nélkül.
(Blikk nyomán)
Lipusz Zsolt Facebook-bejegyzése az ózdi borzalomhoz: Vérfagyasztó iszonyat
A TEK-et és a készenlétieket az ország ezen régióiba kellene kivezényelni, mert ezeken a helyeken tényleg folyamatos terror van, s ott lenne mit elhárítani. Ehelyett egyetemi diáknapokra rohangálnak vízipisztolyokat lefoglalni az adófizetők milliárdjaiból.
Másfelől most már akkor kormányzati oldalról tisztázni kellene, hogy mi van. Mert amit Bayer írt ominózus cikkében, az abszolút igaz az utolsó szóig, ugyanakkor a Fidesz-vezérkar szemérmesen hallgat ilyen esetekben, illetve zavarodottan mellébeszél. Viszont a Bayer-cikk után, illetve azt figyelembe véve egyetlen fideszes politikusnak sincs alapja visszamenőlegesen sem, hogy a Kuruc.info betiltását követelje.
3. frissítés: A rendőrség beszámolója - ahogy jósoltuk, "elfelejtették" közölni, hogy kik gyilkoltak - ismét:
(Videó: Északhírnök)
4. frissítés: "Az ilyeneknek egyértelműen kötelet adnék" - a HVG riportja
Két nagyon szegény, hallássérült férfira törték rá az ajtót Ózdon hétfő este, hogy maradék értékeiket elrabolhassák. A megtámadott testvérpárból az idősebb férfi azonnal meghalt, öccse a kórházban beszélt a hvg.hu-nak a brutális támadás körülményeiről. Bár Ózdon sok a betörés és a lopás, gyilkosság két éve nem történt – a várost sokkolta az eset.
Csütörtök délelőtt zajlott a bűnügyi szemle az ózdi emberölés helyszínén. Hat rendőrautó állt a Munkácsi utcában, ami felett az a ház áll, amelyben a hétfői bűncselekményt elkövették. A láncon vezetett gyanúsítottak megmutatták az épület padlásán is, hogy hová rejtették el a támadáshoz használt eszközöket.
Az ózdi testvérpárhoz késő este törtek be, majd miután megverték az ott lakókat, a Blikk beszámolója szerint kétezer forintnyi zsákmánnyal menekültek el – a rendőrség egy nappal később el is fogta a gyanúsítottakat. A rablók egyik áldozata, Sándor a helyszínen meghalt, Józsefet súlyos sérülésekkel kórházban kezelik.
Bár csütörtökön a helyszínt jó messzire lezárták a rendőrök, a hegyoldalon álló ház udvarára így is be lehetett látni – mondta a legfrissebb híreket a Tábla városrész Ámbárnak nevezett kocsmájában az egyik vendég. A presszót Csutor László területi képviselő üzemelteteti. A szintén Táblában élő édesanyjához két éve törtek be, és elvitték a centrifugáját. Két héttel ezelőtt viszont egy Szemere úti ház udvarára mentek be hívatlan vendégek, a zajra kilépő 80 év körüli házigazdát vascsővel bántalmazták. Csutor nem titkolja, voltak az elmúlt években lopások, betörések a városrészben, de a képviselő szerint náluk sem rosszabb a helyzet, mint Ózd vagy a térség egyéb területein.
Utolsó erejét összeszedve ment a telefonig
A Munkácsi út 46. számú házba 23 óra 30 perckor kopogott be József segítséget kérni, onnan telefonáltak a rendőrségre, akik mentőt hívtak a sérült emberhez. Borosék elzárkóznak a sajtónyilvánosságtól, a rendőrség is ezt kérte tőlük a nyomozás érdekében. A bejárati kapujukra száradt jókora vérfoltok arról árulkodnak, hogy az alaposan helybenhagyott férfi az utolsó erejét összeszedve jutott el telefonnal rendelkező ismerőséhez.
Az ózdi kórházban fekvő sérült három nappal az esztelen támadás után is nagy fájdalmakra panaszkodik. „Ezek szadisták voltak, nem ismertem fel őket, amikor ütöttek. Eltörték a bal karom, ahogy védekeztem, nehogy szétverjék a fejem, mint a bátyámnak” – mondta a hvg.hu tudósítójának csütörtökön. Nem érti, miért támadtak rájuk, hiszen nagyon szegények voltak mindketten: neki 52 ezer, testvérének 60 ezer volt a nyugdíja. „Az ilyeneknek egyértelműen kötelet adnék” – mondta.
József szerint a támadásnak voltak előzményei. Két nappal korábban ellopták tőlük azt a porcelán étkészletet, amit még a nagymamájuktól örököltek, és jóformán az volt az egyetlen értékük. Akkor az ablakon másztak be a betörők. Hiába voltak otthon, mindketten hallássérültek, és ha tévét néztek, a hangokat csak teljes hangerőnél hallották. Január 7-én sem észlelték, amikor berúgták az ajtójukat, csak a mozgásra figyeltek fel, de akkor már két álarcos ütött is a vascsövekkel.
Sándor szerinte nem sokáig élt, ő pedig félig eszméletlen állapotban nézte végig, hogyan viszik el maradék értékeiket, az edényeket és a hűtőben tárolt élelmiszert. Nem mozdult, így azt hihették, ő sem él, így amikor otthagyták őket, elindult telefonálni.
Felesége meghalt, három lánya Németországban él, nem tartják a kapcsolatot. Abban biztos, hogy lakásába többé nem megy vissza, húga azt mondta, nála lakhat a városközponti panelházban.
A drog miatt?
A két testvér, Sándor és József havonta 2-3 alkalommal tértek be az Ámbárba, de a vendéglátós szerint nem voltak italozó emberek. Szerencsétlenségükre elhagyatott környezetben, egyedül álló házukban, kiszolgáltatva élték mindennapjaikat. Ugyancsak a Táblában lakik a cigány kisebbségi elnök, Berki Lajos, aki azt mondta: nem túl rózsás a bűnügyi helyzet a környéken. Gyerekkorától ismerte a két sértettet, akik szerinte nem voltak kötekedő emberek, és nagyon szerényen éltek.
A 70 éves Sándor valamikor a vaskohászat durvahengerművében dolgozott, de Józsefnek is volt munkahelye, így mindketten nyugdíjat kapnak. Csakhogy év elején nincs nyugdíjkézbesítés sem, így érthetetlen, mit akartak náluk a bűnözők.
A Munkácsi utcában takaros háza előtt havat lapátoló férfi azt mondta, sejti, kik voltak a tettesek, hiszen látta őket korábban bedrogozva, márpedig a szerre sok pénz kell. Úgy tudja, a tettesek egykor intézetben ismerték meg egymást, egy ideje pedig a Szőlőkalja egyik elhagyott házát foglalták el, abban laktak.