Csütörtökön jelentik be, hogy a Jobbikból tavaly tavasszal kizárt Endrésik Zsolt, valamint a pártot decemberben otthagyó Rozgonyi Ernő a MIÉP-ben folytatja politikai pályafutását - értesült elsőként az Index. A politikai "pályafutás" helyett azonban inkább ámokfutásról lehet beszélni, hiszen az esküszegők nemcsak politikailag hullák, de aktivitásban is nullák.
Zoom
Tanácsadójuk már van: Pősze Lajossal az utóbbi időben sokat sutyorog Rozgonyi...
Zoom
... és Endrésik is
A Jobbik-frakció legidősebb tagja volt a 80. életévében járó Rozgonyi, aki súlyos beteg, tavaly tavasszal gyakorlatilag nem is vett részt az Országgyűlés ülésein. Nem tartozik az aktív képviselők közé, az egész ciklusban nem volt egyetlen törvényjavaslata és határozati javaslata sem, összesen két módosító javaslatot jegyzett, azokat is csak társaláíróként. Endrésik sem tartozott az aktív képviselők közé, és azóta befuccsolt a pártalapítási kísérlete is. A Jobbikból való kizárása után a Magyar Narancsnak nyilatkozva már elismerte, amit egy ideig tagadott postafiókjának feltörése után, miszerint a hvg.hu újságírójával egyeztetett a borsodi jobbikos belviszályról szóló, valótlanságokat is tartalmazó, az ő érdekeit szolgáló cikkel kapcsolatban, ami a fő vádpont volt kizárásakor. Később bűnszervezetnek is nevezte a pártot, melynek amúgy a mai napig köszönheti képviselői fizetését, miután mandátumáról ő sem hajlandó lemondani, esküje ellenére sem.
Korábban mindketten a MIÉP-ben politizáltak (bár az még egy másik MIÉP volt...), Rozgonyi még országgyűlési képviselője is volt a pártnak, Endrésik a bánrévei alapszervezet elnöki tisztéig vitte. 2002 óta nincs MIÉP-es képviselő a parlamentben. Képviselőcsoportot most sem fognak tudni alakítani, hivatalosan – akárcsak a Demokratikus Koalíció mandátumtolvaj képviselői – függetlenek lesznek. A Jobbiktól tényleg függetlenek, ahogy azt szavazásaiknál is láthatjuk. Rozgonyi pl. a nemzeti ellenzék egyik gazdaságpolitikusaként élesen bírálta a költségvetést, amit aztán most szépen megszavazott sok más egyéb árulása mellett.

Az utolsó mondatot nem lehet kétféleképpen értelmezni
A MIÉP egykori képviselői közül Balczó Zoltán és Zakó László ül ma a Jobbik frakciójában. Csurka István halála után, tavaly októberben új elnököt választott a MIÉP, de az amúgy olykor frissülő www.miep.hu-n erről nem vesznek tudomást Papolczyné Balla Gizelláék, ami azt mutatja, még a párt maradványa sem egységes. A Fidesznek ugyanakkor jól jöhet, hogy a haldokló MIÉP-et megpróbálja még formálisan életben tartani egy-két nyilatkozat erejéig, a Jobbik támadására, ahogy azt Csurka is tette egy színházért cserébe, illetve Kovács László, a MIÉP elnökhelyettese is ezért lett 2010-ben önkormányzati képviselő Hódmezővásárhelyen a Fidesz színeiben (miközben tehát egy másik párt országos elnökhelyettese volt).
(Index, Kuruc.info)