A Jobbik ellenzi Németh Zsolt külügyi államtitkárnak azt a döntését, mellyel Magyarország katonákat küld Maliba bizonyos katonai kiképzés megsegítésére. A Jobbik eddig is és ezután is élesen ellenez minden olyan külföldi katonai akcióban való magyar részvételt, amelyben még nyomokban sem lelhető fel nemzeti érdekeink érvényesülése, ellenben annál inkább a nyugati szövetségeink elvárásainak való maradéktalan, szolgalelkű megfelelési vágy - áll Gyöngyösi Márton, Mirkóczki Ádám és Jámbor Nándor, a Jobbik országgyűlési képviselői által jegyzett közleményben.
Különösen igaz ez jelen esetben - folytatják a képviselők -, amikor Franciaország néhány száz katonával végrehajtott magánakciójáról van szó, mely a teljes katonai kudarccal végződött nemzetközi iraki és afganisztáni után ugyancsak kétes kimenetelt sejtet. A Fidesz-kormány nem hivatkozhat semmiféle szövetségi kötelezettségre, behazudott védelmi kényszerre. A Jobbik úgy véli, inkább újra nagyhatalmi érdekek szolgálatában áll az atlantizmusnak nemzeti érdekeinket alávető kormányzat. Ezúttal azon Franciaország kérésének igyekszik eleget tenni, amely korábbi birodalmi és gyarmati politikája révén nagymértékben hozzájárult Nyugat-Afrika teljes kisemmizéséhez és destabilizálásához.
A nemzeti ellenzék szerint teljesen hamis és naiv az a magyar biztonságpolitikai és honvédelmi koncepció, amely azt igyekszik elhitetni, hogy szolgálatainkért nyugati szövetségeseink hazánk védelmét maradéktalanul és feltételek nélkül garantálják majd bármilyen konfliktus esetében.
A Jobbik a nemzetközi szerepvállalással kapcsolatban kérdésekkel fordul a külügyi vezetéshez:
Mit keresnek magyar honvédek Maliban?
Kinek és minek akar megfelelni a hazai diplomáciai vezetés?
Miért kell elsőnek lennünk ott, ahol hazánk érdeke nem is kívánja meg?
Tekintettel az ország és a Honvédelmi Minisztérium költségvetési helyzetére megvan-e erre az akcióra az anyagi fedezet?