A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) megvizsgálta, hogy a pénzintézetek mennyire tartják be azt a tavaly áprilisi törvényt, mely azt korlátozza, hogy mennyire lehetnek drágák az egyes hitelek. "Természetesen" ezt a törvényt sem tartották be.
Az OTP Bank például megszegte a hitelplafonra vonatkozó, 2012. április elsejétől hatályos szabályokat azzal - hivatkozza a PSZÁF határozatot az azenpenzem.hu -, hogy a törvényi regulák szerint az ún. "mindennapi élethez nyújtott kölcsönök" (ide tartozik a hitelkártya, folyószámlahitel és az áruhitel is) hiteldíja a jegybanki alapkamatot legfeljebb 39 százalékponttal haladhatja meg, de más esetekben az alapkamatnál 24 százalékponttal lehet magasabb a kölcsön ára. Az OTP-nél a felügyelet éppen a kategóriák közötti eltérésnél talált szabályszegést akkor, amikor az ügyfél - aki a felvett fogyasztási hitelt nem tudta törleszteni - a banki segítségként ajánlott „tartozásrendező” kölcsönt vette igénybe, de ott a kockázatokat nem jól állapították meg.
A pénzügyi portál szerint az OTP Bank azzal védekezik, hogy "a szabályozás nem teljesen egyértelmű".
A PSZÁF vizsgálata "nem talált sok és súlyos problémát", ezért a kirótt bírságokat is alacsony szinten állapították meg. A szűrőn fennakadt, de csak 100-200 ezer forintos bírságot kell fizetnie a Budapest Banknak, a Cofidisnek, a Cetelemnek, a Hungária -, illetve a Nagyacsed takaréknak is.
(HVG nyomán)