Döntött a kormány a Cigányügyi Egyeztető Tanács létrehozásáról - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Orbán Viktor miniszterelnök a tavaly júliusban kezdődött konzultáción az Országos Roma Önkormányzat vezetőivel is tárgyalt, és ezután jelentette be egy "legfelsőbb szintű cigányügyi egyeztető testület" megalakításának tervét.
A testület fő feladata a "felzárkózási és cigányügyi politika stratégiai irányaira vonatkozó javaslatok kidolgozása", valamint a végrehajtás nyomon követése. A tanács javaslatot tesz a kormány "társadalmi felzárkózási és cigányügyi politikájára", figyelemmel kíséri a kormány és az ORÖ keretmegállapodásában szereplő célok teljesülését, valamint véleményezi a megállapodás végrehajtásában érintett miniszterek és az ORÖ beszámolóit.
A tanács elnöke a miniszterelnök, társelnöke az ORÖ elnöke, további tagjai az emberi erőforrások minisztere, a belügyminiszter, a nemzetgazdasági miniszter, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. A tanács legalább negyedévente tart ülést.
Az Emmi szerint a Cigányügyi Egyeztető Tanács létrehozásával lehetőség nyílik arra, hogy a kormányzati struktúra legmagasabb szintjén az érintett miniszterek és szereplők bevonásával tekintsék ár az eddigi intézkedések végrehajtását, és határozzák meg "a romák felzárkózásának segítéséhez szükséges lépéseket". Mert ők még mindig nem vették észre, hogy ez egy teljesíthetetlen célkitűzés, melyben több száz év alatt egy lépést sem haladt senki előre. És nem is fog.
(MTI nyomán)