Ha már a parlamentben két és fél éve szabotálja a Fidesz a cigány-magyar együttélés problémáit vizsgáló eseti bizottság felállítására vonatkozó jobbikos javaslatot, legalább az általa létrehozott Cigányügyi Egyeztető Tanácsba (CET) minden parlamenti frakcióval rendelkező ellenzéki pártnak biztosítania kellett volna egy-egy mandátumot - áll a párt közleményében.
Komolyan gondolja a kormány annak az „ellenőrző” és tanácsadó grémiumnak a hitelességét, ahol kizárólag az egyik oldal prominensei, ők maguk vannak jelen? Hiteles lehet-e, hogy az adófizetők pénzéből a következő években a hazai cigányság integrációjára fordítandó 120 milliárd forint elköltését azok ellenőrzik, akik annak összegét megállapították, megszavazták, továbbá felhasználásról, kedvezményezettjeiről egyoldalúan döntenek? - teszi fel a költői kérdéseket Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője.
Ellenzéki részvétel híján, valódi kontroll nélkül a CET nem több, mint egy szánalmas gittegylet, amely nyilván „hitelesen” fogja bizonyítani, hogy tökéletesen, hatékonyan és eredményesen használták fel az adófizetők pénzét, amit a cigányság felemelkedésére fordítottak. Amennyiben - folytatja Mirkóczki - a Belügyminisztérium a jövőben is trükközik a bűnügyi statisztikák adataival, mindezt majd alá is fogja támasztani.
A Jobbik továbbra is nélkülözhetetlennek tartja a cigány-magyar együttélés problémáit vizsgáló eseti bizottság parlamenti felállítását mint egyetlen lehetséges és hiteles fórumot, ahol pro és kontra javaslatok, érvek és ellenérvek ütközhetnek.