Veszprémben tartott teltházas előadást országjáró körútja részeként Gyöngyösi Márton jobbikos országgyűlési képviselő február 15-én pénteken a volt Bányászszékházban.
Ferenczi Gábor a Jobbik Veszprém megyei elnöke, a rendezvény házigazdája az előadást megelőző sajtótájékoztatón és felvezetőjében is összegezte az épület előtt megjelent szélsőliberális csoportok tüntetését. Mint mondta, egyértelművé vált a politikai paletta, amiről a Jobbik évek óta beszél. Azzal, hogy a Fidesz-KDNP is színt vallott és csatlakozott a szélsőliberálisokhoz a nemzeti párt ellen, egyértelművé vált, hogy két pólus van csak hazánkban: a Jobbik ellen szövetkező nemzetközi erők és az egyetlen magyar érdekképviselet, a nemzeti oldal parlamenti képviselete, a Jobbik. Kiemelte, hogy fontos nemzetpolitikai kérdésekről lesz szó, és örömét fejezte ki, hogy "a Jobbik helyi kezdeményezésére a napokban határon túli testvéreink melletti szolidaritásul kikerült a székely zászló a veszprémi városházára. A jelenlévők tapssal jutalmazták a kezdeményező veszprémi Jobbik szervezet tagját, Forgóné Kelemen Judit önkormányzati képviselőt. "Az igazság olyan mint a víz, előbb utóbb utat talál magának, ez a célja Gyöngyösi Márton országjárásának" - adta át a szót a Jobbik Veszprém megyei elnöke Gyöngyösi Mártonnak.

Az "Aki ellen összefogott a Fidesz és az MSZP" című országjáró körút veszprémi állomásán Gyöngyösi Márton országgyűlési képviselő, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés Külügyi Bizottsága alelnöke telt ház, körülbelül kétszáz hallgató előtt felidézte tavalyi parlamenti felszólalásának jelentős visszhangot kiváltó részét, amellyel szerinte a média indokolatlanul nagy mértékben foglalkozott, és félremagyarázott. Sorra vette a nevezetes felszólalása utáni eseményeket, és felidézte annak okait. A képviselő beszélt arról, hogy a Jobbik szerint milyen veszélyeket rejt magában a kettős állampolgárság, és hogy a kettős állampolgárok közül miért emelik ki az izraeli kettős állampolgárokat. Kifejtette, az Egyesült Államokban minden képviselőről lehet tudni mind a vallási hovatartozását, mind pedig az állampolgárságát. Izraelben pedig törvény tiltja a kettős állampolgárságot. Ez csak akkor gond, ha ezt a Jobbik veti fel - mondta.
Gyöngyösi Márton elmondta, hogy kettős mérce uralkodik a külpolitikában. Izraeli nyomásra bármely országot lehet bírálni, elítélni, de éppen annak az államnak, Izraelnek az apartheid politikáját nem, amely minden egyes nap nyíltan megsérti a nemzetközi jogot, amikor illegális telepeket hoz létre más állam területén, Ciszjordániában, vagy amiért koncentrációs táborban tartja a palesztinokat Gázában. Gyöngyösi emlékeztetett, a FIFA diszkriminatív döntése, miszerint a magyar-román válogatott labdarúgó mérkőzést zárt kapuk mögött kell lejátszani márciusban, mivel magyar szurkolók a Magyarország-Izrael mérkőzésen tiltakoztak Izrael politikája ellen, szintén izraeli nyomásra született. Eközben izraeli szurkolók azért gyújtották fel a legismertebb izraeli csapat irodáját, mert az kaukázusi labdarúgókat igazolt le, mégis semmilyen szankciót nem alkalmazott a nemzetközi szövetség, ahogy más országok szurkolóival szemben sem hasonló megnyilvánulások esetén.
Zoom
A képviselő kifejtette, hogy miközben minden nemzetstratégiai területről csak elvont a kormány 2012-ben is, addig a 2013-as költségvetés módosításával csak a "holokauszt" túlélői kaptak „béremelést”, ötven százalékkal megemelte ugyanis nyugdíjkiegészítésüket a kormány, ez mintegy 800 millió forintjába kerül az adófizetőknek - tette hozzá. Hallgatói nagy felhördülésére pedig kijelentette: a Wallenberg-évet alig zárták le, máris kezdődik a holokauszt éve, 70 évvel az úgynevezett holokauszt után kollektív bűntudatot igyekeznek beleplántálni gyermekeinkbe. A képviselő sérelmezte, hogy már egy dalt is felújítottak, amely a tervek szerint a magát nemzetinek valló Fidesz-KDNP kormány alatt kerülhet be gyermekeink nevelése érdekében a tananyagba.
Gyöngyösi szerint a „fősodratú média ötödik hadosztályként” a balliberálisokat szolgálja, s maga a kormány is hisztériát kelt, hecckampányt folytat a beszéde ügyében, pedig „nemzeti sorskérdés, hogy milyen identitású és lojalitású emberek irányítják az országot”.
Gyöngyösi felidézte, hogy micsoda nemzetközi összefogást váltott ki a Jobbik tabudöntögető politikájával. Példaként említette, hogy dr. Gaudi-Nagy Tamás jogvédőt, országgyűlési képviselőt le akarták mondatni az Európa Tanácsban, és miután a plénum többsége ezt nem volt hajlandó támogatni, Róma polgármesterével kapcsoltatták le a Colosseum világítását. Az épület azonban mégsem borult sötétségbe, mert a sors beleszólt az ármánykodásba: éppen telihold volt aznap.
Zoom
A rendezvény második felében kérdéseket intézhetett a hallgatóság a rendezvény főelőadójához, melyekre a Jobbik frakcióhelyettese kendőzetlen nyíltsággal válaszolt. A kérdések többek között hazánk Európai Unióból való kilépésére, a mezőgazdaság szétverésének okaira, és a Vona Gábor Jobbik-elnök által beharangozott Hét vezér tervre irányultak. Magyarország újra a magyaroké legyen! - zárta gondolatait Gyöngyösi Márton, akinek hosszan tartó tapssal mondott köszönetet a nagyszámú közönség.
Díszes társaság - A KDNP együtt tüntetett a DK-val, az MSZP-vel, az LMP-vel, a Szolidaritással és a Hit Gyülekezetével "az ordas eszmék ellen"
Zoom
Gyöngyösi Márton, az Országgyűlés Külügyi Bizottsága alelnökének előadása színhelyén mintegy száz szélsőliberális tüntető némán tiltakozott a Jobbik szerintük "rasszista és antiszemita megnyilvánulásai ellen". A magukat Világos Veszprémért Mozgalomnak nevező csoportosulás - hasonlóan a nemzeti oldal által szervezett szeptember 8-ai veszprémi Magyar Élet Menete elleni tüntetéshez - szélsőliberális szervezeteket, az MSZP-t, a Gyurcsány vezette DK-t, valamint a Szolidaritást és a Hit Gyülekezetét tömöríti. Pálffy István országgyűlési képviselő, a KDNP megyei szervezete elnöke is támogatásáról biztosította a tömörülést. Az úgynevezett antifasiszták tüntetésén ott volt Debreczenyi János, Veszprém előző fideszes polgármestere, a Radnóti Miklós Antirasszista díj kitüntetettje, aki úgy vélekedett, hogy szerinte még tagja a KDNP-nek. Az MSZP-t Pál Béla és Gőgös Zoltán, a Demokratikus Koalíciót Szücs Erika képviselte a demonstráción, a parlamenti frakcióját a közelmúltban elvesztő LMP-t pedig az egyetlen Veszprém megyei LMP-s politikus, Gerstmár Ferenc veszprémi önkormányzati képviselő.
Zoom
A Jobbik Ifjúsági Tagozata tagjai molinót feszítettek ki a liberálisokkal szemben, melyen az állt, hogy Izraelben le kell mondaniuk a kettős állampolgársággal rendelkező képviselőknek másik állampolgárságukról. A fiatalok ezzel hívták fel a figyelmet a tüntetők által alkalmazott kettős mércére.
A Jobbik rendezvényét az Új Magyar Gárda, a Csendőrség és a Szebb Jövőért Polgárőrség biztosította. A liberális tüntetők nem zavarták meg Gyöngyösi Márton előadását, így a rendezőknek különösebb feladata nem volt. Mivel a tüntetők transzparensein a Dávid-csillagon és különböző, antifasiszta megnyilvánulásokon kívül tiltott önkényuralmi jelképek nem voltak, így közülük - a tatabányai tüntetéssel ellentétben - senkit sem állított elő a rendőrség. A tüntetők a Jobbik előadásának kezdetével párhuzamosan rendbontás nélkül hagyták el a helyszínt.
Zoom
(Bakonyi Hírmondó nyomán)