A Jobbik azt kezdeményezi, hogy kerüljön be az alaptörvénybe: az MSZP és a DEMISZ felelősséget visel az MSZMP és a KISZ vagyonának 1989-es törvénytelen megszerzéséért.
Zoom
Gaudi-Nagy Tamás közölte: az alaptörvény negyedik módosításához - amelynek a parlamenti tárgyalása jelenleg is folyamatban van - nyújtottak be ebben a témában módosító javaslatokat. Ezekben annak a kimondását kezdeményezik, hogy az MSZP törvénytelenül szerezte meg az MSZMP (Magyar Szocialista Munkáspárt) akkori értéken 8,3 milliárd forintos vagyonát, a Demisz (Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség) pedig a KISZ (Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség) 3 milliárdos vagyonát.
A képviselő szerint az összesen több mint 800 ingatlan az államot illeti meg, ezért külön törvényt kellene hozni a jogkövetkezményekről. Lehetséges következménynek nevezte az MSZP állami támogatásának megvonását, kártérítés fizetését, vagy akár az ellenzéki párt feloszlatását.
A politikus kapitális csalásnak nevezte, ahogy az MSZMP 1989 októberi kongresszusán a párt tagjai megalapították az MSZP-t, és kimondták annak jogfolytonosságát az MSZMP-vel. Szerinte az egyesülési jog értelmében új pártnak minősült az MSZP, és így nem "örökölhette" volna az MSZMP vagyonát.
A KISZ esetében 1989 áprilisában mondták ki a szervezet megszűnését, és a hatályos törvények szerint mivel nem rendelkezett a vagyonáról, ezért annak az államra kellett volna szállnia. Ehhez képest az 1989 májusában alakult DEMISZ szerezte meg a KISZ teljes vagyonát - ismertette.
Gaudi-Nagy Tamás szerint nem szabad következmények nélkül hagyni ezeket az eseteket, ezért a Jobbik azt szeretné, hogy az MSZP és a Demisz "nevesítetten kerüljenek megbélyegzésre" az alaptörvényben és gondoskodjon a jelenlegi kormányzat a szankcionálásukról.
(MTI)
Frissítés: Dr. Gaudi-Nagy Tamás és Minda Zoltán közös sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy az MSZP és a Demisz is jogosulatlanul jutott hozzá az MSZMP és a KISZ ingatlanjaihoz, az akkori értéken több milliárdos pártállami vagyonhoz a rendszerváltás idején.
752 ingatlan, akkori értékén 8,3 milliárd forint volt a törvénytelen vagyonátmentés mérlege. Gaudi-Nagy Tamás és Minda Zoltán valódi elszámoltatást szeretne, ennek a jegyében a Jobbik több módosító javaslattal élt az Alaptörvény negyedik módosító csomagjával kapcsolatban. A sajtótájékoztatón világosan meghatározták a célokat: meg kell nevezni a felelősöket, a jogsértések elkövetőit felelősségre kell vonni, az elrabolt vagyont pedig haladéktalanul köztulajdonba kell venni.
2. frissítés: Gaudi az Echo TV-ben beszélt a témáról:
3. frissítés: Az MTV vendége volt a jobbikos képviselő: