A Vas megyei Celldömölkön a posztkommunista városvezetés a képviselő-testületi döntésre való hivatkozással tagadja meg a székely zászló kitűzését a Polgármesteri Hivatalra, miközben a közeli Jánosháza polgármestere önállóan határozott a kék-arany lobogó kitűzéséről. A Celldömölki Jobbik másfél héttel ezelőtt beadványban kérte a városvezetéstől a székely zászló kitűzését, ám az ottani posztkommunisták erre egyelőre nem hajlandók. Celldömölkön végül egy római katolikus plébános tűzte ki a székely zászlót, igaz, csak a kolostor falára.

Székely zászló Celldömölkön
A kemenesaljai Celldömölk Hollósy Jusztinról elnevezett terén áll hazánk egyik legpompásabb barokk stílusú épületegyüttese, a bencések tulajdonában levő Mária-kegytemplom, kolostor és a kálvária. A kolostorépületet 1945 után a kommunisták kisajátították és berendezték benne a járási tanács irodáit. A rendszerváltásnak nevezett össznépi komédia után egészen az elmúlt esztendőkig a bencés kolostorban működött Celldömölki Polgármesteri Hivatal, így a házasságkötő-terem is. Az új celldömölki városháza megépülése után az egyház végre visszakaphatta a nemzetáruló kommunisták által a második világháborútól szinte napjainkig bitorolt ingatlantulajdonát.

A celldömölki bencés kolostor épülete

Kirner Zoltán Antal
A barokk kolostorépület visszaszolgáltatása tette lehetővé azt, hogy 2013. február 27-én délután Kirner Zoltán Antal római katolikus plébános a székely testvéreinkkel való együttérzés jeléül a piros-fehér-zöld zászló mellé kitűzhesse a kék-arany székely-magyar zászlót. Az erdélyi gyökerekkel bíró Kirner atya hangsúlyozta, hogy a lobogót pártoktól függetlenül, kizárólag a székelység iránti elkötelezettsége miatt tűzte ki a celldömölki bencés kolostor épületének első emeleti szintjén levő zászlótartóba.
A plébános úrral ellentétben székely zászló ügyben mi viszont nem tudunk eltekinteni a Celldömölk városát irányító posztkommunista vezetés időhúzó, nemzetinek a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető magatartásától. A fennmaradásáért ezekben a hetekben-hónapokban élet-halál küzdelmet folytató székely magyar testvéreink zászlajának kitűzését Celldömölkön nem csak a posztkommunista MSZP-és (jelenleg magukat CSÖCÉ-nek nevezik – H. J.) településvezetés szabotálja, hanem hallgat a vasi város Fidesz-szervezete és a jobb sorsra érdemes Kemenesaljai Trianon Társaság is.
A Celldömölki Jobbik már másfél héttel ezelőtt beadványban kérte Fehér Lászlótól, Celldömölk polgármesterétől, hogy az ország tisztességesebb településeihez hasonlóan a Celldömölki Polgármesteri Hivatal épületére is tűzzék ki a székely zászlót. Választ a Jobbik még mindig nem kapott, ám két nappal ezelőtt Palotai Tündivel, a Celldömölki Jobbik egyik tagjával Fehér László polgármester szóban közölte, hogy csak a képviseleti-testületi ülés dönthet a székely zászló kitűzéséről.

Jánosházán is leng a székely zászló
Hogy ez mennyire nem igaz, arra jó példa az, hogy Keresztes István, a szintén Vas megyei Jánosháza polgármestere tegnap, 2013. február 27-én képviselő-testületi ülés nélkül, személyes döntés alapján kitűzte a székely zászlót az ottani Polgármesteri Hivatal épületére. A celldömölki posztkommunista városvezetés hozzáállására jól illik a mondás: nem akarásnak nyögés a vége.
Hering József – Kuruc.info