Decemberben nevezte ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a pénzügyi jogok biztosává (ombudsman) Doubravszky Györgyöt. Az 1964-ben született gépészmérnök, - a Matolcsy iránti személyes és üzleti rokonszenvvel - arra vállalkozott, hogy a civilek érdekeit képviselve hatékony jogvédelmet biztosítson a pénzügyi és bankrendszerrel szemben, ajánlásokat fogalmazzon meg a döntéshozók számára.
Doubravszky kinevezésével egyidőben lemondott a tisztségével összeférhetetlen üzleti tevékenységéről. (Üzleti könyveket adott ki családi vállalkozása, egyik alapítója volt a Hiteltársulás elnevezésű civil kezdeményezésnek, ötletgazdája a Webbank.hu civil-állami bank létrehozásának.)
A pénzügyi jogok - hivatallal és szép költségvetéssel rendelkező - biztosaként példátlan nyüzsgéssel és fontoskodással kezdett a devizahitelesek megoldatlan és összekuszált problémáival kapcsolatos tárgyalásokhoz, egyeztetésekhez. Ő is felvonult, szónokolt, ígért, biztatott, magyarázgatott, miközben egyre furcsábban alakult ellentmondásos szerepe, egyre több megválaszolatlan kérdést hagyva maga után itt is, ott is.
Február 24-én, a "Kossuth téri katlanban" tüntető devizahitelesek egyik vezetője, Kásler Árpád A harangokat félreverni című mozgósítási behívójában - egyebek között - azt hozta nyilvánosságra, hogy:
"Doubravszky úr alulmúlt minden erkölcsi minimumot... kívül, bunda, belül bunda, egyszer civil, egyszer állam, olyan, mint egy cinkelt lap, mint egy Jolly Joker. Doubravszky a Jolly Joker, akinek semmi sem összeférhetetlen! Jelen pillanatban az adósokra nézve a legnagyobb veszélynek Doubravszkyt látom. Mire elérkeztünk oda, hogy négy év kemény munkájával felnyitottuk annyi ember szemét, hogy már érdemben eredményt ki lehetne harcolni, akkor a hatalom a nyakunkra ülteti a biztost, akinek az a feladata, hogy morzsákat hintsen az emberek szemébe."
Ki ez a Doubravszky valójában? Netán előfordulhat, hogy nem tudunk mindent róla, valamit kihagyott a részletes önéletrajzából, mint Péterfalvi Attila a tömény buzeranciát? Csak nem Orbán személyzeti politikájának alaptétele szerint választották ki? (Orbán, a saját családjából kiindulva, a megbízhatóság legbiztosabb garanciájának a kommunista gyökereket, s a cigány származást tekinti. Utána jön a zsidó vonal, a homoszexualitás és a szabadkőműves páholytagság.)
Dédnagyapja Lukács (Löwinger) György, a Tanácsköztársaság kommunista népbiztosa. (1919 május-júniusában a Vörös Hadsereg politikai biztosaként a tiszafüredi vereség után, a poroszlói tizedeléskor nyolc embert főbe lövetett. A Tanácsköztársaság bukását követően Bécsbe menekült, ahol a Kommunisták Magyarországi Pártja Ideiglenes Központi Bizottságának tagja lett. 1921-ben részt vett a Komintern III. kongresszusán Moszkvában.)
Apja, Doubravszky Sándor - a család egyik közeli ismerőse szerint - egy Salgótarján környéki cigány családból származott. (Hivatalos életrajza úgy írja, hogy egy salgótarjáni bányász család második gyermeke, apja a morva Jaroszláv Doubravszky, anyja, Molnár Erzsébet pedig egy Salgótarján környéki falu szülötte. Vajon melyik cigányok lakta faluról van szó?)
Doubravszky Sándor elvette Lukács György egyik nevelt fiának, Jánossy Ferencnek a lányát, Jánossy Ilonát. 1956 őszétől Leningrádban a Textiltechnológiai Főiskolán tanult. Hazatérve tipikusan a megbízható káderek karrier útját járta be: előbb KISZ-titkár, majd MSZMP-titkár a Műanyagipari Kutatóintézetben, innen egyenes az út a gazdasági vezető posztokhoz: osztályvezető, igazgatóhelyettes, igazgató. 1975-től a KGST országok közös műanyag kutatásait koordináló Meghatalmazottak Tanácsának helyettes vezetője. 1989 októberében küldöttként vett részt az MSZP alakuló kongresszusán. A rendszerváltás után is vörös tagkönyve volt: elnökségi tagként részt vett a szocialisták (MSZP) II. kerületi szervezetének munkájában.
Folytassuk? Mélyek a gyökerek. Semmi sem az aminek látszik. De ez a lényege Orbán világának. Csak eltakarja a felszín. Meg a sok hazugság. A narancssárga alsónemű alól kilátszik az agyonmosott vörös.
Szegény devizahitelesek ott, a Kossuth téri tüntetésen, ne csodálkozzatok, hogy itt tart az ügyetek...
(Kuruc.info)