A Fővárosi Törvényszék a Blikknek adott igazat aszfaltozás-ügyben, és elutasította Kriza Ákos "helyreigazítás" iránti keresetét.
A fideszes politikus azért perelte be a lapot, mert megírták, hogy nemcsak Zsiga Marcell alpolgármester újonnan vett házánál, hanem az ő utcájában is új aszfaltot kapott az útburkolat. Kriza szerint a Blikk a róla szóló cikkben valótlan tényeket állított, illetve valós tényeket hamis színben tüntetett fel, és tagadta, hogy a háza előtt aszfaltoztak volna polgármestersége idején. Állításait építési szerződésekkel és műholdfelvételekkel próbálta igazolni. A lap azonban a tárgyaláson bizonyította, hogy a szerződésekhez csatolt térképvázlatokat utóbb módosították, hogy azok megfeleljenek a politikus állításainak.
– A tényeket valósághűen közölte az újság, azokból hamis következtetésekre jutni nem lehet. Ennek során nem az érintett személy egyéni érzékenysége a mérvadó, hanem az átlagolvasó értelmezése – állapította meg a bíróság elsőfokú, nem jogerős ítéletében.
A bulvárlap november végén írt arról, hogy a Zsiga Marcell alpolgármester háza előtti útszakaszt hétmillió forintért újították fel, pár héttel azután, hogy odaköltözött. A cikket követően olvasóik telefonon jelezték, hogy a polgármester utcájában is aszfaltoztak 2012 nyarán. Az új, tükörsima aszfaltfelületről a helyszínen is meggyőződtek, a politikusnak még a kapufeljáróját is megcsinálták, továbbá az utcabeliek is megerősítették a pár hónappal korábbi útfelújítást. Keresték Kriza Ákost is, akinek szóvivője csak egy 2010-es útfelújításról beszélt, amely még az előző, szocialista vezetés idejére esett.
A cikk megjelenése után a politikus rágalmazással, csúsztatással és hazugsággal vádolta meg a lapot.
– Az elmúlt napokban folyamatosan jelennek meg Miskolc városvezetésével kapcsolatos lejárató cikkek, amelyeknek semmiféle valóságalapjuk nincs – nyilatkozta Kriza Ákos az aszfaltozásról szóló cikk miatt összehívott decemberi sajtótájékoztatóján. Közleményt is kiadott, amelyben azt írta, hogy pereskedés helyett inkább meghívja miskolci irodájába a szerkesztőség tagjait, hogy egy kávé mellett „tisztázzuk a félreértéseket, és lezárjuk ezt a méltatlan, kampányszagú időszakot". Ennek ellenére a polgármester nemcsak helyreigazítási pert indított, hanem egy másikat is, amelyben kétmillió forint nem vagyoni kártérítést követel a laptól.
(Blikk nyomán)
Frissítés: Jakab Péter, a Jobbik miskolci önkormányzati képviselőjének nyílt levele:
Tisztelt Kriza Ákos!
Engedelmével szándékosan mellőzöm a polgármester úr megszólítást, erre a titulusra ugyanis méltatlanná vált.
Miskolc városát az elmúlt 22 évben számtalan városvezető, hivatalnok, holdingvezér becsapta, elárulta, lejáratta. Úgy tűnik, a sor végén álló Zsiga Marcell mögé most beállt Ön is. Utólagosan módosított térképvázlatokkal megtéveszteni a közvéleményt? Ön szerint ez összeegyeztethető a polgármesteri küldetéssel?
Ha ezt egy hétköznapi dolgozó megteszi, holnap már nem a munkát kell felvennie, hanem a rabruhát. Ön viszont holnap is be fog menni a Polgármesteri Hivatalba, és ki tudja, még mi mindent fognak az Ön szolgálatára visszakozmetikázni. Most már tudjuk, mi alapján állítja, hogy Miskolcon javult a foglalkoztatás és a közbiztonság. Önre most már fokozottan igaz lehet a churchilli megállapítás: csak annak a statisztikának hisz, amit saját maga hamisított.
Tisztelt Kriza Úr!
Miskolcot a mostani letargikus állapotból csak erkölcsileg feddhetetlen vezetők emelhetik ki a jelenlegi depresszióból, olyanok, akik alázatukkal, a városért - és nem saját önérzetükért - való küzdeni akarásukkal hitelesen mondhatják a miskolciaknak: utánam!
Kriza Úr! Ön a miskolciak szemében végérvényesen hiteltelenné vált. Önt a jövőben nem lehet követni, mert nem tudjuk, merre is megy valójában. A miskolciak már soha nem fogják azt mondani: polgármester úr, követjük Önt. A miskolciak már csak egy szót tartogatnak az Ön számára: leléphet!