A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szombaton nyílt levelet intézett a főpolgármesterhez. Feldmájer Péter elnök és Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató azt kéri Tarlós Istvántól, hogy "Magyarország Alaptörvényének szellemében" függessze fel a Sirály Klub bezárásának végrehajtását a zsidóság egyik legfontosabb ünnepe, a pészach végéig, azaz április 3-áig.
A Mazsihisz kérését azzal indokolta, hogy azok az emberek, akik bármilyen szálon is kapcsolódnak a magyar zsidósághoz, nyugodtan tudjanak ünnepelni. "Nem tudunk elképzelni olyan okot, bármennyire törvényes és ésszerű, amely megakadályozhatná, hogy Budapesten egy közösség megünnepelhesse a szabadulás ünnepét" - fogalmaztak levelükben a zsidó vezetők.
Emlékeztettek arra, pénteken értesültek arról, hogy vita bontakozott ki a Marom Egyesület és a főváros között a Király utca 50. szám alatti ingatlan használatával kapcsolatban. Közölték, nem tudják és nem is akarják megítélni, kinek van igaza a vitában, mint írták, ezt a hatóságok, a bíróságok fogják eldönteni.
Arra hívták fel ugyanakkor a figyelmet, hogy az egyesület ebben az évben is meghirdette a szokásos közösségi széder estéjét, amelyen sokan szeretnének részt venni. Utaltak arra, pészach első napjának előestéjén arról emlékeznek meg, hogy az egyiptomi rabszolgaságban szenvedő héberek, Mózes vezetésével "kiszabadultak" a fogságból és elindulhattak "a szabad élet felé".
"Tudjuk, hogy a jogszabályok, a szerződések betartása mindenkire kötelező (kivéve persze rájuk - a szerk.), de a közös erkölcsi és vallási elveink szükségessé teszik a méltányosság gyakorlását. Bízunk az Ön közismert jóindulatában és nagyvonalúságában, és kérjük, tegyen meg mindent, hogy a Marom Egyesület idén is megtarthassa a Király utca 50. szám alatti épületben a már meghirdetett széder estéjét" - írták a Mazsihisz vezetői.
Frissítés: Meglepetés: Tarlós haladékot adott a bérleti díjat nem fizető zsidóknak
"A zsidó pészachra és a keresztény húsvétra való tekintettel" haladékot kap a Sirály nevű belvárosi hely – tájékoztatta Tarlós István főpolgármester vasárnap az MTI-t.
Az ünnepek után az érintetteknek el kell hagyniuk a fővárosi tulajdonú ingatlant – mondta Tarlós István. A főváros vagyonkezelő cége pénteken szerette volna birtokba venni a VI. kerületi Király utcai ingatlant, de mintegy nyolcvan fiatal megakadályozta azt. A klubhelyiség használatáról vita bontakozott ki a Marom Egyesület és a főváros között, mivel a zsidók nem fizettek bérleti díjat és illegálisan árusítottak alkoholt az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanban.
Szombat este a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) nyílt levelet intézett a főpolgármesterhez. Feldmájer Péter elnök és Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató azt kérte Tarlós Istvántól, hogy "Magyarország Alaptörvényének szellemében" függessze fel a Sirály Klub bezárásának végrehajtását a zsidóság egyik legfontosabb ünnepe, a pészach végéig, azaz április 3-áig. Kérésüket azzal indokolták, hogy a Marom Egyesület ebben az évben is meghirdette a szokásos közösségi széder estéjét, amelyen sokan szeretnének részt venni.
(MTI nyomán)