Védtelen időseket bántalmazó sorozatgyilkosok sétálhatnak ki a börtönből, miután négy év alatt sem sikerült ügyükben ítéletet hozni. R. Elemér héttagú bűnbandája arra specializálódott, hogy könnyű célpontoknak számító öregembereket rabol ki otthonukban. Áldozataikat kegyetlenül bántalmazták, ketten bele is haltak sérüléseikbe, kettőt csak az orvosok tudtak visszahozni az életbe.
Zoom
Id. R. Elemér (balról), M. István, R. Henrik, ifj. R. Elemér, R. András és K. András
Vasárnap hármukat, id. R. Elemért, M. Istvánt és R. Henriket engedték ki a rácsok mögül, mert április 21-én letelt a törvény által maximálisan előzetes letartóztatásban eltölthető idő elsőfokú ítélet nélkül; annak ellenére, hogy már 2011-ben sor került az első tárgyalásra, amelyen a vádlottak közül többen részben elismerték bűnösségüket. Az ügyben csak a DNS-vizsgálatok költsége meghaladta a 30 millió forintot. Az egyik elhunyt hozzátartozója rettegve várta a napot, amelyen a gyilkosok végül kisétálhattak a börtönből.
– Az, hogy kijöhettek, nem jelenti azt, hogy nem bűnösök, hiszen van ellenük bizonyíték. Gyilkosok, mégis megilleti őket a „szabadság joga" – kesergett a rokon, aki saját testi épségét is félti a brutális bűnözőktől.
A Fővárosi Törvényszék megerősítette, hogy áprilisban több előzetes letartóztatás is megszűnik az ügyben.
– A vádlottak egy részének előzetes letartóztatása valóban megszűnik áprilisban. A bíróság a szakértői vélemény késedelme miatt nem tudta idejében befejezni az ügyet – közölték. Hozzátették: a kiengedett vádlottak kényszerintézkedéséről később adnak tájékoztatást. Így egyelőre nem tudni, hogy R. Elemér és társai házi őrizetbe kerültek-e. Mivel életfogytiglani büntetést is kaphatnak, a szökés veszélye is fennállhat.
A héttagú család Ároktőről indult portyázni, összesen 12-szer csaptak le. A forgatókönyv minden esetben ugyanaz volt. Hajnalban csuklyával a fejükön az idős emberekre rúgták az ajtót, áldozataik fejére lepedőt dobtak. Vascsövekkel verték őket, amíg ki nem szedték belőlük, hol rejtegetik kis érté­keiket. Ezután gúzsba kötötték őket, majd sorsukra hagyták a haldoklókat. Volt, akinek megkötözött testére ágylábat tettek, majd az ágyra rá is ugrott az egyik mintegy 100 kilós férfi. A görbeházai K. Károly (†80) tizenkét órát szenvedhetett, mire meghalt, tőle fagyasztott húst vittek el.
(Blikk nyomán)